Feestelijke opening voor Fresh Cacao

Een zaal gevuld met honderd mensen, bestaande uit jonge kunstenaars, hun vrienden en familieleden. En verder docenten van kunstacademies, de selectiecommissie van de Cacaofabriek en andere geïnteresseerden. Kortom, afgelopen zondag werd de tentoonstelling ‘Fresh Cacao’ geopend in de Cacaofabriek in Helmond.

Negen jonge kunstenaars presenteren hun werk in ‘Fresh Cacao’. Deze gratis tentoonstelling is te bezoeken tot en met 1 oktober. Op die dag wordt ook de zesde Carat Lucas Gassel prijs uitgereikt aan een van deze talenten. Voor het zover is, gaan de kunstwerken voor het eerst in première. De kunstenaars zijn blij om bij ‘Fresh Cacao’ te exposeren, omdat het voor de meesten de eerste tentoonstelling is na de academie. “Het is leuk om hier samen te mogen staan, zeker omdat we allemaal van andere scholen en kunststijlen komen. Het geeft een bijzonder gevoel.” Julienne Tullemans, artistiek commissielid en programmeur van de expo van de Cacaofabriek, opent ‘Fresh Cacao’ op de bovenverdieping van de Cacaofabriek; zij geeft een korte introductie van alle kunstenaars. Hierna begint de muziek van DJ Max Kurosawa te spelen en gaat iedereen ronddwalen om te kijken naar alle kunststukken.

Land- en stadsgezichten

De kunstenaars staan glunderend bij hun werken en vertellen er al te graag meer over. Zo heeft Bo Emmens van Sint Joost in Breda meerdere tekeningen in Helmond gemaakt de afgelopen weken. “Ik teken hedendaagse Nederlandse land- en stadsgezichten, waarin het onopvallende centraal staat”, zegt Bo over zijn kunst. En dat is te zien in zijn tekeningen, waar bijvoorbeeld de slagboom op de oversteekplaats naast de Cacaofabriek is getekend. Julienne Tullemans is een van de personen die gaat over de selectie van de kunstenaars voor ‘Fresh Cacao’. “De Cacaofabriek vindt het belangrijk om ruimte te geven aan jonge makers. Ruimte om zich te ontwikkelen en te presenteren. We hebben de kunstenaars uitgenodigd op basis van de kwaliteit en authenticiteit.”

Twee Belgische talenten

Dit jaar zijn voor het eerst ook twee kunstenaars uit België geselecteerd, zij komen beiden van het St. Lucas college in Antwerpen. Dat zijn Bauke Driessen en Goan Restiau. Zo heeft Bauke een delicate installatie gebouwd waar op een subtiele wijze gespeeld wordt met licht, vorm en schaduwen. Deze is te bewonderen op de vide.

Rijstpapier op canvas

Maar de Belgen zijn niet de enigen die ver van huis zijn. Joana Franco is studente aan de AKI in Enschede, maar komt uit Portugal. Haar werken vallen gelijk op, omdat ze allemaal bestaan uit vellen rijstpapier op canvas. Julienne Tullemans over Joana’s werken; ”In haar proces is haar lichaam de inhoud, het medium én de werkwijze. Ze neemt voor de camera een houding aan, fotografeert deze en vertaalt deze naar een materiële vorm.”

[Verslag en fotografie: Austeja Jonikaite ]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Dit is Helmond Paul van Asseldonk - Redactie

redacteur/verslaggever Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *