Fietsexamen verloopt zonder problemen

Deze week werd er door de basisscholen weer gefietst voor het fietsexamen van Veilig Verkeer Nederland. Voorzitter Stienen kwam regelmatig kijken bij de Cacaofabriek waar scholieren elke ochtend konden starten. Deze week deden er rond de 1.000 kinderen mee aan het fietsexamen.

De schoolkinderen waren in felle hesjes gekleed, zodat ze goed opvielen in het verkeer. Verspreid door Helmond zaten er veel mensen op de knelpunten van oversteekplaatsen, rotondes en drukke wegen. Gewapend met een klembord met formulieren om de leerlingen te beoordelen. Af en toe kwam er ook een kleine aantekening bij een naam, bijvoorbeeld als een fiets niet in orde was of als er foutjes werden gemaakt tijdens het fietsen. Op het startpunt controleerden vrijwilligers nog even de fietsen om (grote) gebrekken te herstellen. Maar net zoals andere jaren bleken de meeste fietsen prima in orde.

De route die de kinderen moesten fietsen was vooraf al bekend. Enkele dagen voor het examen kregen de kinderen de kans om de route te oefenen. Zo konden ze de knelpunten alvast noteren en voorbereid beginnen aan het fietsexamen.

De basisregels die de kinderen moeten aanhouden tijdens het fietsen zijn gelijk voor iedereen. De controleposten letten erg goed op deze regels. De mensen op de posten zijn meestal allen vrijwilligers. Ze zijn enkele uren per dag bezig met het controleren van de handelingen van de kinderen. Volgens de posten deden de leerlingen het erg goed dit jaar. Op de knelpunten was het soms nog even opletten geblazen, maar over het algemeen ging het goed.

Het plaatselijke Veilig Verkeer Nederland in Helmond is een van de oudste afdelingen van het land. Men organiseert al 80 jaar activiteiten en er komen er steeds meer bij. Behalve het fietsexamen organiseren ze bijvoorbeeld ook opfriscursussen voor oudere automobilisten en geven ze voorlichting aan mensen met een rollator, scootmobiel of een e-bike.

Verslag en Fotografie: Hans Choufoer

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *