In de keuken van de Praktijkschool in de generaal Sneijderstraat was het op donderdag 10 oktober weer spannend. De praktijkschool was weer het decor voor een spannende kookwedstrijd voor de jeugd van de basisscholen van groepen 7 en 8. De kookwedstrijd werd alweer voor de vierde keer georganiseerd voor de jeugd.

Er waren zeventien koppels ingeschreven waarvan er vijf door gingen naar de finale. Dus voor veel ouders was het thuis een week stress omdat zij de gerechten van hun kinderen moesten proeven. Dit jaar was het onderwerp zelfgemaakte pasta met allerlei kruiden en groenten. Ook de sausjes waren door de deelnemers zelf gemaakt.

De deelnemende koppels waren Dieuwertje en Olivia, Tess en Jente (tevens de enige jongen), Roos en Evy, Sofie en Jolijn en Malou en Nine. De scholen waar zij op zaten zijn obs het Hout, Kind Centrum In het Hart van het Hout (beide uit Mierlo-Hout), de basisschool uit Dierdonk en de Montessorischool uit Brouwhuis.

Georganiseerde koks in spe

Vanaf het eerste moment in de keuken viel het de begeleidende kok en adviseur Mounir al op hoe georganiseerd de koks in spe werkten. Alles netjes geordend en na gebruik direct schoonmaken of afwassen. Soms moesten de pasta slierten drogen dus de kinderen hadden allerlei middelen om de pasta te drogen en intussen verder te gaan met de ingrediënten. Een koppel was zo slim geweest om een wasdroogrek van huis mee te nemen om de pasta te drogen. Ironisch genoeg dacht Mounir dat het wasrek van de Praktijkschool was en had hem aan de kant gezet tot verbijstering van het koppel. Gelukkig werd dit misverstand snel opgelost en Mounir bood lachend zijn excuses aan en gaf de dames een compliment voor het slimme idee om een wasrek te gebruiken. Er was veel media aanwezig en na een half uur voor de jurering werden de persmensen verzocht om weg te gaan zodat de leerlingen op hun gemak het recept konden afwerken en zich voor te bereiden voor het oordeel van de jury.

Juryleden

De juryleden waren bekende mensen van grote naam en bekendheid dus er zou zeker kritisch gekeken en geproefd worden. Het waren wethouder Cathalijne Dortmans, Jumbo-manager Eric Staal, Boris Hofland, de souschef van het Elkerliek ziekenhuis en tenslotte topchef Djailany van den Laarschot die een exclusief restaurant heeft met de naam Nastrium. Het waren dus mensen van groot formaat.

Opa’s en oma’s, ouders en verdere familieleden waren aanwezig

In de kantine van de Praktijkschool zaten ouders en opa’s e oma’s gespannen te wachten op wat er komen zou. Tijdens de voorbereidingen van het koken mochten er geen andere mensen in de keuken kijken waar de kinderen aan het zwoegen waren. Gelukkig kwam Mounir met het verlossende woord: de kinderen kwamen koppel voor koppel hun gerechten aanbieden aan de jury. Al na enkele minuten bekenden de juryleden dat het een zware klus zou worden. Alles zag er perfect uit en de smaak was uitmuntend dus het zou niet mee vallen de koppels te beoordelen. De jury trok zich even terug en na een kwartier kwamen zij alweer terug met de uitslag. Mounir vertelde nog even dat het erg moeilijk was om te oordelen vooral om dat alles  tot in de puntjes klopte met de geëiste voorwaarden. Ieder koppel moest na hun naam gehoord te hebben, het gerecht aanbieden aan de juryleden en vertellen hoe zij het gerecht gemaakt hadden.

De uitslag was als volgt:

de grote winnaar was het koppel Tess en Jente op de eerste plaats. De tweede plaats was voor Dieuwertje en Olivia, de derde plaats werd toegekend aan Roos en Evy en op de vierde plaats eindigden Sofie, Jolijn,Malou en Nine. Dit besluit werd genomen door de jury omdat de laatst genoemde koppels zo goed waren dat er eigenlijk geen vijfde plaats nodig was. Vreugde alom. De eerste prijs was een dag koken van hun gerecht in het Elkerliek ziekenhuis met Boris Hofland. De tweede prijs was een dag bij het Nastrium  en de derde prijs was een bioscoop bon. De vierde prijs was het Kids kookclub bord en een receptenboek.

Toen werd het tijd om naar huis te gaan en niet lang daarna was de Praktijkschool weer verlaten en stil…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *