Gassellezing 2024 op zaterdag 13 april in kasteel Helmond

Na het planten van de Lucas Gassel zomereik in het Helmondse kasteelpark organiseert het Lucas Gassel Genootschap op zaterdag 13 april de tweede voorjaarsactiviteit van dit jaar: de Gassellezing 2024.

Voor deze lezing is drs. Peter Thoben, oud-directeur-conservator van het voormalige Museum Kempenland (de Steentjeskerk) in Eindhoven, bereid gevonden. Hij spreekt over de grote betekenis van de Nederlanden op politiek, economisch, militair, religieus en kunstzinnig gebied in de zestiende eeuw. Antwerpen was dé wereldhaven van die tijd en steden als Brussel, Gent, Brugge, Breda, Mechelen en Leuven (met de oudste Nederlandse universiteit) speelden hierin een belangrijke rol.

Eeuw van Gassel

De lezing focust zich niet zozeer op de Helmondse schilder Lucas Gassel zelf. Het gaat veel meer over de dynamiek in de veranderende, turbulente maatschappij in de eeuw waarin Gassel leefde. Een eeuw met ernstige godsdiensttwisten, maar ook een tijd waarin de wetenschapsbeoefening een hoge vlucht nam, de boekdrukkunst bloeide, evenals de schilderkunst. En een periode waarin de Nederlanden samen met Italië voorop liep in Europa. Een ingewikkelde samenleving, waarin Lucas Gassel zijn weg moest vinden.

Thoben

Spreker drs. Peter Thoben is kunst- en cultuurhistoricus. Hij studeerde cum laude af aan de Nijmeegse Universiteit in kunstgeschiedenis en archeologie. Hij was 30 jaar directeur-conservator van Museum Kempenland en is sinds 2012 conservator van het Andreas Schotel Museum in Esbeek. Ook is Thoben schrijver van vele kunst- en cultuurhistorische artikelen en geeft hij geregeld lezingen.

Aanmelden

De Gassellezing vindt plaats op zaterdagmiddag 13 april in de Ridderzaal van Kasteel-Museum Helmond, vanaf 14.00 uur. Er is plaats voor maximaal 60 personen. Daarom is aanmelding vooraf vereist, met naam en eigen emailadres. De volgorde van ontvangst van de aanmelding is bepalend voor toelating. Je kunt jezelf aanmelden bij bestuurslid Leo de Bruyn via het emailadres l.bruyn3@upcmail.nl.

Lees ook: ‘Zomereik geplant ter ere van Lucas Gassel

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *