Een nieuw onderwerp is er toegevoegd aan de gemeentelijke raadsvergaderingen. Om de afstand tussen de burger en de politiek kleiner te maken in Helmond heeft men het initiatief genomen om de burger uit te nodigen als Gast van de Raad. Elke inwoner van Helmond kan zich hier voor aanmelden, via raadsgriffie@helmond.nl , maar wel minimaal 2 dagen voor de raadsvergadering.

Ontvangst

De eerste keer waren er 7 personen die de première wilden meemaken waaronder ik zelf. Je wordt een uur voor aanvang van de raadsvergadering verwacht en verwelkomd door Jan Smit, communicatieadviseur van de gemeenteraad. Helaas waren er twee personen die door werk en door file er niet bij konden zijn. Jan Smit deed het inleidend verhaal en stelde de 2 gemeenteraadsleden Cor van de Burgt en Lara Tamarinof aan ons voor die ons de nodige informatie zouden gaan verschaffen over het reilen en zeilen van de raadsvergadering met 11 politieke partijen. Zij vertelden over hun raadswerk en ook werd uitgelegd hoe de gemeenteraad besluiten neemt en werden ook de vaktermen als Motie, Amendement en Hamerstuk in begrijpelijke taal verwoord. Dit alles ging ondertussen door onder het nuttigen van een heerlijke kop tomatensoep met de bekenden balletjes en heerlijke goed belegde gezonde broodjes. Het was een gezellig samenzijn, waarbij het nuttige met het aangename werd verenigd. De tijd vloog echter voorbij en volgens het programma zouden we even nog aan burgemeester Elly Blanksma worden voorgesteld als de VIP’s van deze raadsvergadering. Dat is echter niet gebeurd en ik hoop dat dit in een volgende Gast van de Raad wel zal gebeuren voor die gasten.

De begroting hoorzitting

Hierna werd dus naar de raadzaal toegegaan om in dit geval getuige te zijn van de hoorzitting van de begroting. Hier kregen mensen en instanties spreektijd en de mogelijkheid om financiële aandacht voor het door hun ingediende begroting onderwerp. De raad kan dit dan eventueel oppikken en meenemen naar de werkelijke begrotingsbehandeling die donderdag  10 november zal gaan plaatsvinden. Dit is Helmond tv zendt deze begrotingsbehandeling rechtstreeks uit om 13.00 uur en zal duren tot 19.30 uur.

De raadsvergadering

De raadsvergadering zou om 19.30 uur  aanvang moet nemen echter er was een behoorlijke uitloop bij de hoorzitting ontstaan waardoor de raadsvergadering een stuk later kon beginnen. Er kwamen toch wel een aantal agendapunten aan de orde die voor de nodige discussie zorgden, maar bij behandeling van het laatste stuk, leek het er op dat het op gegeven moment niet meer te volgen was. Daar wist voorzitter Elly Blanksma, toch een duidelijke ingreep te doen in al die discussievoering en het geheel tot een goed einde te brengen. Het was al met al een interessante avond en dus ook aan te bevelen aan de Helmondse burger die iets meer wil weten van hoe het er aan toe gaat in de Helmondse politiek en raadsvergaderingen. Als u zich tijdig aanmeldt voor de raadsvergadering van dinsdag 29 november via de Raadsgriffie bent u van harte welkom.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *