Geen Albert Heijn meer in de wijk Dierdonk

Het blijkt dat de Albert Heijn in Dierdonk als total loss moet worden beschouwd en een complete wederopbouw economisch niet haalbaar is. De pandeigenaar en de gemeente Helmond zoeken naar alternatieven. De gemeente Helmond zet daarbij in op een terugkeer van een winkelfunctie en het toevoegen van betaalbare huurwoningen. 

De Albert Heijn-vestiging in Dierdonk was in november 2022 nog volledig vernieuwd tot een eigentijdse en complete service-supermarkt. Maar de brand op 19 november vorig jaar gooide roet in het eten. De totale inboedel en het pand, eigendom van Van Doormalen Vastgoed B.V., werden compleet verwoest. Recent onderzoek van de schade door verzekeringsexperts wijst uit dat zowel de inboedel als het pand total loss zijn.

‘Alles afgewogen’

De afgelopen maanden heeft de directie van Van Doormalen Dierdonk B.V. alles afgewogen en vervolgens besloten om de exploitatie van de AH-winkel op Dierdonkpark 10 te staken. Ook alle activiteiten binnen Van Doormalen Dierdonk B.V. worden beëindigd. “De noodzakelijke investeringen zijn, in combinatie met de sterke concurrentie in deze branche, te omvangrijk om een rendabele exploitatie van een AH-winkel in de toekomst in het  Dierdonkpark te realiseren”, aldus John van de Luijtgaarden namens de vastgoedeigenaar.

Veel vragen

“Ik betreur het voorgenomen besluit zeer”, zegt Van de Luijtgaarden verder. “Met name voor alle medewerkers van AH-Dierdonk en de inwoners van de wijk. Vanavond zijn alle medewerkers op de hoogte gebracht over het voorgenomen besluit. Onze aandacht gaat nu vooral naar hen uit. Wij begrijpen dat dit voorgenomen besluit vele vragen zal oproepen over de toekomst van deze locatie. Hierover zijn we in gesprek met de gemeente Helmond.”

Gemeente wil winkelfunctie behouden

De gemeente wil graag meedenken over een alternatieve invulling van de locatie. Daarbij zet de gemeente onder meer in op een terugkeer van een winkelfunctie en het toevoegen van betaalbare huurwoningen. Dat is in lijn met wat de gemeente heeft afgesproken in het Detailhandelsbeleid, de Omgevingsvisie en de concept-Woonvisie. “Een winkel voor dagelijkse boodschappen binnen tien minuten fietsafstand behoort volgens ons tot de basisvoorzieningen”, zegt wethouder Martijn de Kort daarover. “Daarnaast voegen we graag betaalbare woningen toe om het aanbod in Dierdonk gevarieerder te maken. Dit is een kans om hierin een stap te zetten.”

De gemeente blijft ook de komende periode in gesprek met de pandeigenaar, op zoek naar kansrijke alternatieven. Bij die gesprekken worden ook de wensen van de wijkraad en de bewoners van de wijk betrokken. Op dit moment vinden er allerlei verkenningen plaats voor mogelijke  oplossingen.

Lees ook: ‘AH Dierdonk nog zeker 8 maanden dicht

Foto: Harrie Grijseels/HarrieFotografie

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 20 reacties

 1. Eva Reply

  Wat een belachelijk iets? Een wijk als Dierdonk zonder supermarkt? Dat kan niet in zo’n verstedelijkt gebied in een wijk die zo “geïsoleerd” is ontworpen.
  Gemeente moet hier echt op zijn strepen gaan staan. Want sociale huur prima, maar dan idd in combinatie met een supermarkt (woningen erboven). En als we dan toch bezig zijn, een drogist zou ook fijn zijn in de wijk.

  Overigens snap ik niet hoe dat dan werkt met verzekeringen etc. van de Appie?? Of moeten we hier uit opmaken dat dat slecht geregeld was?
  Slopen en nieuwbouw met huurwoningen erboven en liefst zsm.

  • Daniel Reply

   Het is een franchise…eigen verantwoordelijkheid. Staat los van AH.

  • Ruud Reply

   @Eva
   De gemeente moet op zijn strepen gaan staan??? Denkt u serieus dat de gemeente AH of Jumbo kan verplichten om een supermarkt in Dierdonk te openen? Winkels zijn geen sociale instelling, als er niets verdienen houdt het op.

 2. Hans Reply

  Een groot gemis voor een wijk als Dierdonk. Geen supermarkt in deze wijk kan echt niet! De wijk telt ruim 4.800 inwoners en heeft nu slechts 1 cafetaria een paar tennisbanen en een ontmoetingscentrum Parkzicht.
  Het is tijd om heel dit gebied volledig op de schop te gooien en opnieuw in te richten. Tennisbanen laten fuseren met de ontwikkelingen op sportpark De Braak, waardoor de school, een multifunctioneel centrum, de cafetaria, een supermarkt en andere winkels eindelijk de ruimte krijgen.
  Dan krijgt Dierdonk misschien alsnog een kloppend hart.

 3. Kilian Reply

  Ik kwam vrijwel dagelijks in de winkel en vind het een groot gemis. Niet- of onderverzekerd geweest?

  • Erika van woerkom Reply

   Ben er ziek van. Huis gekocht met het idee van n supermarkt in de buurt was. Waar is de gemeente mee bezig. Kwam elke dag bij onze albert heijn. Lekker niet met de auto. Gezond n eindje lopen. We pakken er nu al zo op mis. En dan die huurwoningen…….

 4. Mr Reply

  Geen supermarkt op een wijk van dergelijke grootte is bizar. Gelukkig krijgen we er betaalbare sociale huurwoningen voor terug.. wat een gemeente. Men heeft hier gewoon een degelijke supermarkt nodig en niet persé weer allerlei winkeltjes die nog sneller leegstaan dan in de binnenstad.

 5. Eric van der Vleuten Reply

  Schandalig geen supermarkt meer in een wijk als Dierdonk. Zoveel bewoners, geen fatsoenlijk openbaar vervoer om bij andere winkels te komen en dan als gemeente ruimte zien voor huurwoningen in plaats van je hard te maken voor een andere supermarkt. De gemeente lijkt zich wel heel gemakkelijk neer te leggen bij de situatie.

 6. X Reply

  We zitten in deze wijk niet te wachten op betaalbare huurwoningen. Dat zal de wijk alleen maar verder naar beneden brengen, alsmede de waarde van je huis!
  Een supermarkt is een minimale vereiste en op korte termijn.

 7. Roel Reply

  Als er eerst eens gelezen word ipv meteen kritiek te geven. Het is niet de gemeente die geen supermarkt wil maar de pandeigenaar en uitbater van de supermarkt stopt ermee.
  De gemeente ziet nu een kans om een nieuw pand neer te zetten met huurwoningen boven en winkelruimte beneden zodat de kosten voor de winkeleigenaar ook rendabel zijn.

 8. Hofmann Reply

  Het is van de zotte in deze wijk hoort zowiezo geen supermarkt 10 minuten maximaal en je bent in de Bus daar is alles. Dus zet er maar een woontoren neer die betaalbare woningen heeft

  • Paul Lamote Reply

   Niemand verbiedt u om zelf een supermarkt te openen. U kunt echter niet verwachten dat supermarkten doorgaan met verliesgevende winkels.

 9. M.veen Reply

  Het was vanaf het begin al een wazig verhaal. Wie en hoe bleef in het midden. Het was een kleine brand zei men. En nu sociale huurwoningen of geen winkel? Al in lijn met wat de gemeente heeft besproken? Wie gelooft dit nog? Hoe lang gaat zoiets duren? Er zijn ouderen afhankelijk van een winkel in Dierdonk! Nee, een flat met sociale huurwoningen past totaal niet op die plek en de meeste mensen in Dierdonk zullen hier
  niet blij mee zijn. Klinkt een beetje manipulatief Gemeente Helmond.

 10. Betsie Schrama Reply

  Waarom heeft Brandevoort alles en Dierdonk nog niet een fantsoenlijke winkel.en dan ook nog geen supermarkt meer. schandalig dat zo iets kan. fijn voor zo n mooie wijk.een vande mooiste wijken van Helmond

 11. Paul Lamote Reply

  De meeste supermarkten in Nederland maken amper winst of lijden verlies. Dus niet zo verrassend dat deze sowieso matig draaiende AH niet meer terugkeert. Supermarkten. Het zal niet de laatste supermarkt in Nederland zijn die de komende jaren verdwijnt.

 12. ruud Reply

  degene die vóór “betaalbare” huurwoningen op die postzegel plek zijn komen overduidelijk niet uit deze wijk. maar ja, wat kun je ook anders verwachten van een wethouder die totaal niet van hier komt en predikt namens een partij die alleen voor de “sociale” bühne politiek bedrijft?! de reden waarom iedereen in ons prachtige dierdonk woont is juist omdat hier als een van de weinige plekken overgebleven in Helmond nog een vorm van fatsoen, saamhorigheid en sociaal contact is, veel gelijkgestemden. deze wijk is absoluut geen proefterrein voor dit soort experimenten. alleen een supermarkt terugkrijgen is een absolute must!!

 13. René Reply

  Helmaal eens met de meeste kritiek. Een goede supermarkt is een minimale vereiste in onze wijk. Sociale huurwoningen? Aub niet. Zijn de heren vastgoedbeheerders onderverzekerd of helemaal niet?
  Wat gaan wij als inwoners van deze fantastische wijk doen? Heel vervelend dit.

  • Ruud Reply

   Deze AH draaide heel matig (veel bewoners vinden AH te duur en gaan naar andere supermarkten) en als hij dan herbouwd moet worden vraag je je als ondernemer af of je dat nog wel moet doen. Daar komt bij dat herbouw door de explosief gestegen bouwkosten (materiaal en lonen) een dure grap is.

 14. Peter kijsers Reply

  Laatstebjaren is het al een zeikwijk geworden maar nu ook al zonder supermarkt.
  Dit is vragen om problemen, zie de zomer met veel hangjeugd al tegemoed.
  Hangjeugd is al.een probleem laatste jaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *