Geen pluim van de Ganzenveer voor mogelijke btw-verhoging op boeken

In het voorlopige regeerakkoord staat dat de btw op boeken van 9 naar 21 procent moet. Dat betekent dat je bij de boekhandel meer betaalt voor een roman of tijdschrift. De boekensector is op zijn zachtst gezegd ‘not amused’. Ook de Helmondse boekhandel De Ganzenveer laat op Facebook hun ongenoegen blijken: “Waardeloos!”

De boekwinkel heeft de petitie ‘21 procent btw een waardeloos idee’ van de boekensector al ondertekend. Deze actie is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb).

Bij De Ganzenveer wordt woedend gereageerd op het voorlopige regeerakkoord: “Een maatregel van nul en generlei waarde, oftewel waardeloos. Als de btw-verhoging op boeken doorgaat, zullen er veel minder boeken gekocht worden. Met als netto btw-resultaat (op zijn best) dezelfde btw-opbrengst als wanneer boeken gewoon het 9 procent tarief houden.“

Culturele verarming
Het doorvoeren van de btw-verhoging zorgt volgens het team van de Helmondse boekwinkel voor “verdere ontlezing, minder boeken, minder uitgevers (want er zal minder ingekocht worden) en minder ontwikkelingskansen.”

Niet alleen de boekhandels worden door de btw-verhoging getroffen. Ze gelden voor de hele cultuursector, behalve voor kermissen en pretparken zoals de Efteling. Dat geeft te denken. Als deze prijsstijging op boeken doorgaat, zullen er minder boekhandels met bevlogen ‘vakidioten’ kunnen blijven bestaan. Dus al met al een culturele verarming die sinds de boekverbrandingen niet meer is voorgekomen.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *