
‘Systeem afvalbakken registreert geen onterechte ledigingen’
Enkele weken geleden is de gemeente Helmond gestart met het plaatsen van ondergrondse afvalbakken voor restafval bij appartementen. Verspreid over de stad worden er zo’n 140 geplaatst. De appartementenbewoners krijgen hiervoor een afvalpas. Daarmee kunnen zij de ondergrondse afvalbak voor restafval openen. De Helmondse fractie van Forum voor Democratie maakt zich echter zorgen over de registratie en betalingen voor stortingen. Daarom stelde zij enkele vragen aan het college van B&W. Volgens de gemeente is het systeem voor ondergrondse afvalbakken zo ingericht, dat het geen onterechte ledigingen registreert.
De afvalbakken konden voorheen door bewoners worden geopend met een anonieme sleutel. Maar vanaf 1 januari volgend jaar kunnen zij de bakken alleen openen met een unieke op de persoon en het adres afgegeven pas met QR-code. Deze QR-pas wordt, na het activeren van de lezer op de afvalbakken middels een druk op een toets, met een laserstraal gelezen. Daarna ontgrendelt de verzamellade elektrisch. Vervolgens kan de bewoner de lade openen en daar zijn restafval ingooien. Zo wil de gemeente bereiken dat bewoners straks alleen betalen voor hun eigen restafval, en niet voor dat van de buren. Toch maakt de FvD-fractie in Helmond zich zorgen over de eventuele registratie van onterechte ledigingen.
Vol-meldsysteem
Want wat als de restafvalcontainer vol zit en de paslezer nog wel gewoon werkt, vraagt de FvD-fractie zich af. Volgens de fractie is er immers geen indicatie te zien of te horen op het moment dat de container vol zit. Volgens de gemeente is dat wél het geval. “De ondergrondse containers zijn allemaal uitgerust met een ‘vol-meldsysteem’. Een sensor houdt voortdurend in de gaten hoe vol de ondergrondse afvalbak is. Als deze bij een bepaald, zelf in te stellen niveau komt, wordt de inzamelaar ingelicht om de ondergrondse afvalbak snel te legen. Mocht het dan toch voorkomen dat een bak vol, kan de bewoner zijn zak nog altijd kwijt bij een van de andere ondergrondse containers in Helmond. Die liggen vaak op loopafstand. De locaties van de andere ondergrondse containers zijn over enkele weken te vinden op de ‘De Afvalapp‘.”
Beveiliging
Volgens de FvD-fractie is de afvallade bij een volle restafvalcontainer dan meestal nog wel een stukje te openen. Dat is bekend bij de gemeente: “Maar er is wel een beveiliging opgenomen, zodat de lade niet helemaal opengaat als er nog een vuilniszak in de lade zit.” Dat leidt volgens de gemeente niet tot een betaalde lediging. “Is er een zak achtergebleven in de trommel, dan gaat de klep maar een klein stukje open. Daarmee komt het afval niet langs een bepaalde sensor. Bij een succesvolle lediging moet de klep langs drie sensoren gaan. In het geval van een achtergebleven of klemzittende zak is dat dus niet van toepassing.”
Drie sensoren
Volgens de gemeente wordt deze poging tot storting dan per 1 januari volgend jaar ook niet in rekening gebracht. “De trommel moet helemaal open en dicht zijn geweest en langs de drie sensoren zijn gekomen. De gebruiker hoeft dus ook niet onterecht te betalen. Door de beveiliging met de sensoren voorkomen we dat het systeem onterechte ledigingen registreert.”
Controle
Bewoners kunnen straks zelf hun afvalaanbiedingen controleren. “Bij de registratie wordt vastgelegd wanneer iemand er iets ingooit”, aldus de gemeente. “Een bewoner kan dan via de website van de gemeente controleren of de bijgehouden aanbiedingen bij zijn adres kloppen. Dit is ook van belang als er bijvoorbeeld bezwaren komen. Op dezelfde manier registreren we de lediging van de grijze containers.”
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00
Oh dus nu moeten we al naar het einde van de straat en als ie vol is mogen we naar de volgende lopen die weer honderden meters verderop staat. 72 huishoudens met 1 ondergrondse container…. ben benieuwd wat voor puinzooi het gaat worden. Mijn onderbuurvrouw met haar 90 is blij als ze op en neer naar de brievenbus kan, laat staan dat ze ik weet niet hoeveel moet lopen om haar afval kwijt te kunnen…..