Gemeente: ‘Daling meldingen van overlast in Weverspark’

Het aantal meldingen bij de politie en gemeente van overlast in het Helmondse Weverspark in het centrum van de stad is laag vergeleken met andere jaren, met een stijging in de maand juli. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Helmond.  In de maand juli van dit jaar kwamen 279 meldingen van overlast binnen bij de gemeente. Dat is nog steeds een aanzienlijk aantal, ondanks de daling. Van die meldingen kwamen er 13 uit de directe omgeving van het Weverspark.

Dit betekent niet dat de 13 meldingen allemaal specifiek het Weverspark betreffen, zegt de gemeente. “Bij overlast bekijken we harde informatie (cijfers) en zachte informatie (uitgevoerde controles). Ook voerde Toezicht en Handhaving een buurtonderzoek uit. Uit dit buurtonderzoek blijkt dat sommige bewoners overlast ervaren, met name ter hoogte van de Van der Foelartstraat. De overlast betreft ten dele jeugdoverlast.”

Jongeren
Ook waren er volgens de gemeente en de politie geen grootschalige incidenten in en rondom het Weverspark in de afgelopen periode. De meldingen of incidenten betreffen vooral overlast door jongeren in het Weverspark. Daarbij gooien de jongeren eieren en zakjes met zand of water tegen de gevels van woningen en rijden ze op fatbikes. De diversiteit van melders is beperkt, zo laat de gemeente weten.

‘Vervelend’
De overlast werd door de bewoners als ‘zeer vervelend’ ervaren, zo blijkt onder meer uit het buurtonderzoek. “Door interventie van de burgemeester
is de rust hersteld”, aldus de gemeente. “Ter preventie om overlast te voorkomen blijft er sprake van een verhoogde inzet vanuit alle partners, zowel politie, handhaving als het jongerenwerk. Er worden zichtbare controles uitgevoerd op de locatie. Maar ook controles door boa’s in burgerkleding. Het jongerenwerk zet in op diverse activiteiten en binding met de jongeren. Het jongerenwerk gaat daarbij onder meer op een laagdrempelige manier het gesprek aan met de jongeren. Ook treden ze soms op als mediator tussen bewoners en jongeren. Is dit niet succesvol,  dan bestaat de mogelijkheid dat de politie en/of handhaving het gesprek aangaat met de jongeren en hun ouders. Wij denken als gemeente ook na over de manier we jongeren beter kunnen informeren, bijvoorbeeld via de sociale media.”

Capaciteit
Ook geeft de gemeente aan dat niet alle capaciteit kan worden ingezet bij het Weverspark. “Andere locaties en problematiek in Helmond vragen ook capaciteit. Daarom wegen we continu af waar de gezamenlijke capaciteit op wordt ingezet. Wekelijks is er afstemming tussen de partners en wordt er risico-gestuurd gewerkt op basis van harde- en zachte informatie. Concreet is hier geen aantal aan te koppelen.”

Preventieve Maatregelen
Het jongerenwerk onderhoudt nauw contact met de jongeren en haalt hierbij concrete behoeftes op, aldus de gemeente. Daarnaast worden er diverse gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Ook het gebouw van de LEVgroep is opengesteld voor de jongeren. “Maar er zijn momenteel geen plannen om deze voorzieningen uit te breiden.” Ook zijn er wekelijkse afstemmingsmomenten tussen politie, gemeente en het jongerenwerk. Deze partijen komen tweewekelijks samen om trends en ontwikkelingen te bespreken. “Wanneer er zorgen zijn over een individu, kan dit hier – met toestemming van de ouders – worden besproken. Op deze wijze kijken de partners naar passende hulp voor elk individu.” Daarnaast is Preventie met Gezag gestart, onder andere voor het gebied Binnenstad en zet de gemeente een extra projectleider in voor de Binnenstad, om overlastsituaties te begeleiden.

Geen cameratoezicht
Voorlopig zien zowel de gemeente als de politie geen aanleiding om cameratoezicht in te zetten bij het Weverspark. Voorafgaand aan de inzet van cameratoezicht worden eerst interventies ingezet, zoals meer controles en inzet van jongerenwerk. “Cameratoezicht is een ingrijpende maatregel,
welke aan wettelijke regels is gebonden en alleen inzetbaar als de openbare orde in het geding is. Uit zowel de harde als zachte informatie blijkt hiervan geen sprake. Inzet van cameratoezicht is op dit moment dan ook wettelijk niet toegestaan.”

Gehoord
De gemeente zegt het belangrijk te vinden dat buurtbewoners zich gehoord voelen en bewust zijn waar eventuele overlast te melden. “Naast melden bij de gemeente of de politie, kunnen inwoners melding doen bij Meld Misdaad Anoniem. Tijdens een buurtonderzoek worden inwoners gewezen op het belang van melden en waar dit mogelijk is. De gemeente geeft nooit zonder toestemming de gegevens van de melder vrij. Maar via de website van de gemeente kan een bewoner ook anoniem melden.” Daarbij geeft de gemeente wel aan dat zij bij een anonieme melding geen contact op kan nemen met de melder voor aanvullende informatie, of voor een terugkoppeling van de gedane melding. “Wanneer de naam van de bewoner die melding doet bij de gemeente bekend is, dan wordt deze persoon geïnformeerd over de opvolging van de melding.”

Samenwerking met bewoners
Middels de buurtonderzoeken werkt de gemeente Helmond samen met de bewoners. Deze bewoners zijn wat de gemeente betreft “de oren en ogen in de stad”. “Daarnaast is het melden van ervaren overlast waardevol voor politie en gemeente. Daarom vragen wij aan de bewoners om overlast te melden bij de bekende meldpunten: politie, gemeente of Meld Misdaad Anoniem.”

Foto: Dit is Helmond

Lees ook: ‘Buurtbewoners Weverspark willen camera’s terug

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *