Gemeente: ‘Gedupeerden moeten zelf expliciet om hulp vragen’

Vanaf het begin van de Kinderopvangtoeslagaffaire is de gemeente Helmond actief bezig met de ondersteuning van gedupeerden en kinderen van gedupeerden van de Kinderopvangtoeslagaffaire. Daarbij geeft de gemeente wel aan dat er geen zicht is op de effectiviteit van de hulpmaatregelen. Ook biedt de gemeente alleen hulp aan gezinnen die expliciet zelf om die hulp vragen.

Dit meldt de gemeente naar vragen omtrent de kwestie vanuit de fractie van Mi Hellemonders. De gemeente zegt op de hoogte te zijn van de vragen die leven binnen verschillende gezinssituaties. Ook is bekend dat nog steeds veel gedupeerden problemen ervaren: “Waar behoefte is ondersteunen en helpen we als gemeente.”

Geen evaluatie
De gemeente geeft echter wel te kennen dat er geen formele evaluatie is uitgevoerd naar de effectiviteit van de hulpmaatregelen. “Wij bieden ondersteuning op maat, geheel afgestemd op de specifieke behoeften van gedupeerden. Omdat er geen landelijke richtlijnen zijn voor de invulling van deze hulp, kunnen wij flexibel inspelen op individuele situaties. We constateren dat veel gedupeerden behoefte hebben aan materiële ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan vergoedingen of voorzieningen om een nieuwe start te maken. Ook komt het voor dat gedupeerden na een eerdere vergoeding opnieuw aankloppen met aanvullende verzoeken. Dit vraagt om een zorgvuldige afweging per situatie”, aldus de gemeente.

Zelf melden
Willen gezinnen hulp ontvangen van de gemeente, dan zullen zij daar zelf expliciet om moeten vragen. Daarom zijn er ook geen plannen om actief contact op te nemen met gedupeerden van wie het hulptraject is afgerond. “Wanneer een gedupeerde een hulpvraag indient, geven wij de voorkeur aan een huisbezoek, mits de inwoner hiermee instemt. Als een huisbezoek niet wenselijk is, dan nodigen we de persoon uit bij het Huis voor de Stad om in gesprek te gaan.”

Compensatie
De verantwoordelijkheid voor het compenseren voor de geleden schade ligt bij de Belastingdienst, niet bij de gemeente. “Als gemeente zijn we verder niet betrokken bij de afwikkeling rondom de kinderopvangtoeslagaffaire. Wel ondersteunen we inwoners waar nodig, dit valt onder de ‘brede ondersteuning’ die gemeenten bieden aan inwoners. Maatschappelijke organisaties worden op maat betrokken waar nodig.”

Druk
Mi Hellemonders wil ook graag weten of de gemeente Helmond druk uitoefent voor aanvullende compensatie of herstelmaatregelen. De gemeente zegt bij de ondersteuning in te spelen op signalen die daar aanleiding toe geven. “Via de VNG vragen we aandacht bij de Rijksoverheid en de Belastingdienst voor een eerlijke en eenduidige aanpak. De aanvullende compensatie wordt bepaald door de Commissie Werkelijke Schade, maar wij blijven alert en ondersteunen waar nodig.”

Geen onafhankelijk onderzoek
De gemeente acht het momenteel niet zinvol om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de langetermijneffecten van de toeslagenaffaire op de Helmondse slachtoffers. En de mate waarin de ondersteuning hen daadwerkelijk heeft geholpen. “De ondersteuning die de gemeente biedt, is volledig afgestemd op de individuele situatie van gedupeerden en wordt continu bijgestuurd op basis van de hulpvragen die binnenkomen. Bovendien ligt de verantwoordelijkheid voor de compensatie en afhandeling van de gevolgen van de kinderopvangtoeslagaffaire bij de Belastingdienst.”

Foto: Adiroot Komsawart/Vecteezy 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Dit is Helmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond