Gemeente Helmond ondersteunt peuterkleutergroepen

Basisscholen en kinderopvang kunnen vanaf volgend schooljaar aanvragen indienen om een peuterkleutergroep te starten op hun locatie. Helmond kiest daarmee voor onderwijsaanbod op maat, ondanks dat dit niet aan de eisen van de wet voldoet.

Met het ondersteunen van de peuterkleutergroepen in Helmond stellen burgemeester en wethouders het belang en de ontwikkeling van het kind voorop en niet de wet- en regelgeving. De peuter-kleutergroepen voldoen namelijk niet aan de eis uit de Wet Kinderopvang die stelt dat peuters een eigen ‘stamgroepruimte’ moeten hebben. Dat wil zeggen dat kinderen in een en dezelfde vaste groep moeten zitten. Voor Helmond weegt het aanbod op maat zwaarder. De GGD houdt het toezicht hierop. Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de raad.

Uitdaging

Een peuterkleutergroep is bedoeld voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben, Maar ook voor kinderen met een wat rustiger tempo, zouden er baat bij hebben. De overstap van de peuteropvang naar groep 1 zou er gemakkelijker en vloeiender door verlopen. Kleuters op de basisschool starten in een veel kleinere groep dan gebruikelijk, waardoor ze extra aandacht krijgen. In peuter-kleutergroepen doen peuters in de leeftijd vanaf 3 jaar (kinderopvang) en kleuters in de leeftijd van 4 jaar (basisschool) samen mee aan onderwijsactiviteiten.

Proef

In Helmond draait op drie locaties een proef met peuterkleutergroepen, namelijk bij KC Mozaïek, KC in het Hart van het Hout en op Mondomijn. Deze groepen zijn onder voorwaarden, met toestemming van de gemeente, gestart. De ervaringen met deze groepen op deze locaties zijn positief. Volgens B. en W. groeit de behoefte aan dergelijke groepen in Helmond en ‘onderwijs staat te popelen om hiermee aan de slag te gaan.’

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *