Gemeente Helmond ziet plannen Defensie als ‘slecht idee’

De gemeente Helmond ziet de plannen van het ministerie van Defensie omtrent vliegbasis De Peel als een slecht idee. Ook de Helmondse Wethouder Arno Bonte is niet blij met de plannen voor een heropening en uitbreiding van vliegbasis De Peel. Over die plannen zegt hij simpelweg: “Alle drie de plannen zijn volgens de gemeente Helmond ronduit slecht.”

Dit is Helmond kreeg de afgelopen weken diverse meldingen binnen van geluidsoverlast, veroorzaakt door overvliegende F35’s vanaf vliegbasis De Peel. Vooral uit Helmond-Oost kwamen veel meldingen. Onlangs maakte het ministerie van Defensie bekend dat zij de vliegbasis in Vredepeel ziet als een van de mogelijke locaties voor een uitbreiding van haar activiteiten. Diverse gemeentes in de Peelregio, waaronder Deurne, uitten al ernstige zorgen over de mogelijke heropening van vliegbasis De Peel. En over de gevolgen hiervan voor de bewoners en de omgeving. Vooral de door Defensie aangegeven extra ruimte die ze nodig heeft voor 2.300 keer opstijgen en landen van F35’s zorgt voor ongerustheid. Want ook daarvoor beoogt Defensie vliegbasis De Peel.

Plannen Defensie zijn ‘slecht idee’

Ook de gemeente Helmond vindt de plannen ronduit ‘een slecht idee’, zo zegt wethouder Arno Bonte als reactie op vragen van Dit is Helmond. “Het ministerie van Defensie heeft een aantal plannen. Eén daarvan is de heropening van vliegbasis De Peel. Daarbij zou de vliegbasis worden gebruikt voor F35-vluchten. Een tweede is de uitbreiding van F35-vluchten vanaf Eindhoven  Airport. En een derde plan gaat over het laagvliegen. Hierbij betreft het vooral helikoptervluchten. Ook die zouden deels boven Helmond plaatsvinden. Als gemeente vinden wij alle drie de plannen van Defensie een slecht idee.”

‘Stokje voor steken’

“Je moet er al niet aan denken dat er een F16 komt overgevlogen, laat staan een F35”, zegt Bonte. “Een F35 is nóg luidruchtiger. In oktober 2022 zijn er proefvluchten uitgevoerd. Met de intentie om te laten zien dat het allemaal wel meevalt. We deden zelf ook metingen en kregen heel veel klachten van inwoners binnen. Dus wat de gemeente Helmond betreft is dit een heel slecht idee. We stellen ook alles in het werk om hier een stokje voor te steken en het kabinet op andere gedachten te brengen. Volgens de plannen gaan er heel veel meer vluchten plaatsvinden. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je straks in de zomer niet lekker rustig meer in je achtertuin kunt zitten of dat je niet meer kunt genieten van de rust in een van onze mooie natuurgebieden.”

Zienswijze

Samen met de andere Peelgemeenten heeft de gemeente Helmond een zienswijze ingediend tegen de plannen. “Dat is de formele stap”, aldus Bonte. “Daarnaast hebben we ook de verantwoordelijke staatssecretaris meerdere malen laten weten dat dit wat ons betreft geen optie is. Dit gebied is juist een gebied waar we de woningbouw uit willen breiden. Met een goed woonklimaat. Deze plannen zouden zorgen voor heel wat geluidsoverlast, ook niet echt aantrekkelijk voor toekomstige bewoners uiteraard. Al met al is dit een heel onlogische locatie voor een vliegbasis. Bovendien zorgt het ook nog eens voor heel wat extra stikstofuitstoot. Kortom, er zijn heel veel redenen om tegen de plannen in verweer te komen. De gemeente Helmond trekt daarin gezamenlijk op met de andere gemeenten in de regio. “Zodat we dit geluid ook stevig over kunnen brengen in Den Haag.”

Meer overlast

Naast de Peelgemeenten heeft ook de provincie Noord-Brabant vorige week een zienswijze ingediend tegen de Notitie Reikwijdte en Detailniveau van Defensie. “Defensie heeft een hoge prioriteit, helemaal met de oorlog aan de rand van Europa”, aldus gedeputeerde Ruimte, Wilma Dirken. “Verder genereert defensie werkgelegenheid en stimuleert het innovaties. De andere kant van de medaille is dat defensieactiviteiten nu al op sommige plekken overlast geven en dat dat met deze mogelijke plannen nog verder toeneemt.”

Gedeputeerde Dirken benadrukt daarbij dat er in Brabant al stevige ambities zijn die gedeeltelijk voortkomen uit nationaal beleid en die veel ruimte vergen. “Denk hierbij aan woningbouw, water, energieproductie, extensieve landbouw en natuurherstel. Defensie komt hier nog eens bovenop. Ik zal eerlijk zijn: niet alles gaat passen. Dat vergt duidelijke keuzes. Ook met het oog op het nationale ruimtelijk beleid. Het zoet en het zuur moeten eerlijk verdeeld worden.”

Andere gebieden

Als het aan de gemeente Deurne ligt, een van de Peelgemeenten, moet Defensie breder zoeken naar alternatieve plaatsen, zoals locaties die niet al eigendom zijn van de krijgsmacht. Volgens de gemeente zijn er potentiële gebieden met een veel lagere bevolkingsdichtheid dan de Peelregio, een lagere belasting voor flora en fauna en een goede logistieke toegankelijkheid.

Tot en met afgelopen maandag konden belanghebbenden een zienswijze indienen tegen de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Na het ontvangen van de zienswijzen gaat Defensie aan de slag met een Nota van Antwoord die in april wordt gepubliceerd.

Lees ook: ‘Gemeenten stellen vragen over reactivering vliegbasis De Peel

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Dit is Helmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *