
Gemeente kiest bij woningbouwopgave voor focus op 45 lopende projecten
De gemeente Helmond heeft een grote woningbouwopgave. In 2020 sprak zij de ambitie uit dat er 15.000 nieuwe woningen bij zouden komen tot 2040. Maar door de schaarse capaciteit en het inhuren van ‘cruciale rollen’ besluit de gemeente om zich te focussen op de 45 momenteel lopende woningbouwprojecten en om deze af te ronden. Deze projecten zijn goed voor een kleine 6.750 woningen. En dat is inclusief het totaal geraamd aantal woningen van Nieuw Brandevoort en fase 1 van Houtsdonk.
Een en ander betekent dat er op dit moment geen ruimte is om nieuwe projecten en initiatieven op te pakken, aldus de gemeente. “We werken aan veel ruimtelijke projecten tegelijkertijd, van verschillende groottes en aard. Duidelijk is dat de huidige aanpak de woningbouwproductie niet optimaal versterkt. Alles heeft prioriteit, terwijl onze capaciteit schaars is. Dat betekent dat we moeten kiezen welke lopende woningbouwprojecten prioriteit krijgen in 2025. Zodat we eerst plannen gaan afmaken, voordat we nieuwe initiatieven gaan oppakken Zo kiezen we voor focus, zodat de woningbouw in Helmond sneller en effectiever wordt gerealiseerd. En ‘zachte’ plannen ‘hard’ worden gemaakt.”
‘Meer focus’
De keuze om aan geprioriteerde projecten te werken, zorgt ervoor dat er in 2025 met meer focus gewerkt kan worden aan projecten, zo stelt de gemeente. “Hiermee doen we wat we kunnen beïnvloeden. Het grootste deel van de woningbouwopgave is echter niet-beïnvloedbaar. Bijvoorbeeld rentestanden, bouwkosten, regelgeving van andere overheden en bezwaarprocedures. Deze factoren kunnen er nog steeds voor zorgen dat projecten vertragen. We zien in de praktijk dat enkele woningbouwprojecten in Helmond ‘klaar’ zijn qua procedures, maar desondanks nog niet gebouwd worden. Hierin is onze invloed slechts beperkt, ook mét deze prioritering. Ook het feit dat de (Brabantse) arbeidsmarkt overspannen is, maakt dat het continu kunnen blijven inzetten en aannemen van experts een bedreiging blijft voor de verstedelijkingsopgave.”
45 projecten
De gemeente is gekomen tot een lijst van 45 geprioriteerde projecten waaraan wordt gewerkt en waar de capaciteit op wordt ingezet. Daarbij maakt de gemeente gebruik van de door de raad beschikbaar gestelde middelen van 500.000 euro per jaar voor extra capaciteit. “We hanteerden bij het vormen van deze lijst een afwegingskader. Daarbij zijn vastgestelde kaders leidend. Denk aan onder meer de Woonvisie, de Nota Grondbeleid en de kaders van het ambitieakkoord.”
Andere projecten
Naast de 45 geprioriteerde projecten zijn er nog andere woningbouwprojecten en gebiedsontwikkelingen waaraan de gemeente werkt. Sommige van die projecten zitten in de afrondende fase en kunnen met beperkte (beschikbare) capaciteit doorgezet worden. Andere projecten knipt de gemeente op in fases. Daarbij richten de gemeente en alle betrokken partijen zich op de eerste fase; latere fases komen na 2025 aan de beurt. “Dit betekent bijvoorbeeld dat Houtsdonk fase 1 wél bij de geprioriteerde projecten hoort en voor fases 2, 3 en 4 gewerkt wordt aan het overallplan.”
Ook zijn er initiatieven met de status ‘kansrijk’, maar waar in 2025 vooralsnog niet mee gestart kan worden. Dit ook vanwege gebrek aan capaciteit.
Communicatie
De gemeente beseft zich dat de prioritering voor 2025 impact heeft voor externe partijen, zoals corporaties en marktpartijen. “Zij hebben nu in ieder geval duidelijkheid over de projecten waaraan we in 2025 medewerking verlenen. En voor welke initiatieven – die als ‘kansrijk’ zijn bestempeld – op dit moment niet. Deze projecten blijven in 2025 vanzelfsprekend wel in portefeuille. De komende periode zetten we nadrukkelijk in op communicatie, middels het persoonlijk benaderen van de partijen. De belangrijkste boodschap hierin is en blijft: eerst afmaken, dan pas nieuwe projecten en initiatieven.”
Evaluatie
Eind 2025 evalueert de gemeente de werkwijze en plant zij de lopende projecten weer vooruit. “Het gros van de woningbouwprojecten is in 2025 immers nog niet afgerond en loopt langer door. Ook bepalen we dan welke extra projecten we kunnen oppakken in 2026. In 2025 werken we ook aan interne verbeteringen die bijdragen aan snellere- en betere procedures.”
De 45 geprioriteerde projecten zijn achtereenvolgens:
1. Centrum – Marktkwartier
2. EHAD
3. Nieuw Brandevoort
4. Mierloseweg 210-234
5. Centrum – Waart – Zuidrand
6. Baroniehof – bouwplan
7. Centrum – Oostende – Stiho
8. Centrum – Piet Blomplein
9. Houtsdonk – Fase 1
10. WC de Bus
11. OMO-locatie Ruusbroeclaan
12. ‘t Cour en oud politiebureau
13. Alphonsus – Dorpsplein t Hout
14. Centrum – Binderseind
15. Helmond Oost Floriskwartier (Oud Moskou)
16.. Helmond Oost Ons Francien
17. Helmond Oost Woonzorgzone
18. Stationskwartier – Passage (Ensemble)
19. Vondellaan
20. Suytkade – Stedelijk blok – Kanaalboulevard
21. Suytkade – Waterzone – waterburchten 4, 5, 6
22. Binnenstad Pleinblok Parkblok en Heistraat
23. Hazenwinkel Fase 1B deel 2
24. Hazenwinkel Fase 1A
25. Hazenwinkel Fase 1B deel 1 in afrondingsfase
26. Hazenwinkel fase 2
27. de Braak – fase 2B
28. De Veste blok 20
29. Hazenwinkel fase 3
30. Leonardusbuurt Dijksestraat
31. Suytkade – appartementen blok Noord – Zicht op Suyt
32. Bouwplan Lobke Rijpelberg
33. Centrum – V&D
34. Ontwikkeling ABN-AMRO gebouw
35. Helmond Oost Van Graftstraat (Kleine Willem)
36. De Veste blok 23
37. De Veste blok 26
38. Molenbunders II
39. Adelaarplein en omgeving (voormalig PNEM terrein)
40. Arbeidsmigranten – Flexotel
41. Bouwplan Molenstraat 121 en 125b
42. Bouwplan Van Meelstraat 1a en Wethouder van Wellaan 102
43. Centrum – C&A
44. Centrum – Oude Bibliotheek
45. Hartje Stiphout
Foto: Dit is Helmond
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00