Gemeente neemt maatregelen tegen straatintimidatie
De gemeente Helmond gaat maatregelen nemen tegen straatintimidatie in de stad. Dat blijkt uit antwoorden die de gemeente heeft gegeven op vragen van de lokale partij Mi Hellemonders. De fractie verwijst in die brief naar de onlangs in Eindhoven geïntroduceerde app ‘Stop Intimidatie’.
De gemeente geeft aan dat zij momenteel specifiek werkt aan het toevoegen van het item straatintimidatie aan het lokale meldingssysteem. Daardoor kunnen inwoners van Helmond straks gericht meldingen doen. En kan de gemeente daarna direct opvolging geven aan deze meldingen. Verder volgt de gemeente een landelijke proef die momenteel draait in Rotterdam, Utrecht en Arnhem. Bij die proef krijgen boa’s extra bevoegdheden om op te treden tegen straatintimidatie. “Wanneer deze proef positief wordt geëvalueerd en de boa hier landelijk bevoegdheden voor krijgt, starten wij met de handhaving”, aldus de gemeente.
Meldpunt
Op dit moment werkt de gemeente aan de inrichting van het meldpunt en de opvolging daarvan. “Voor de boa’s zijn er geen specifieke protocollen gericht op meldingen van straatintimidatie. Hiervoor worden de bevindingen vanuit de landelijke proef afgewacht”, zo laat de gemeente weten. “De huidige procedure geeft inwoners de mogelijkheid meldingen te doen binnen ons meldingssysteem. Op dit moment voegen we specifiek het onderwerp straatintimidatie aan het meldingssysteem toe. We hebben nog geen plannen om inwoners actief te stimuleren meldingen te doen.”
Door het meldpunt verwacht de gemeente ook een scherper beeld te krijgen ten aanzien van de locaties (eventuele hotspots), de aard en omvang van de meldingen. Met die informatie kan de gemeente bovendien gerichte campagnes opzetten of aansluiten bij bestaande campagnes.
Extra training
Mi Hellemonders wil ook graag weten of het college mogelijkheden ziet om boa’s speciale training te bieden in het herkennen en handhaven van straatintimidatie. Dit vooruitlopend op mogelijke landelijke wetgeving. “De mogelijkheden van handhaving vloeien voort uit de evaluatie van de pilot”, antwoordt de gemeente. “Op het moment dat de bevoegdheden landelijk zijn ingeregeld bieden we de boa’s hier een training voor aan.”
Samenwerking
Om kennis en ervaringen uit te wisselen over de aanpak van straatintimidatie werkt de gemeente inmiddels samen met andere partijen. Zo maakt de gemeente deel uit van diverse samenwerkingsverbanden met andere (grotere) gemeenten op regionaal en landelijk niveau. “Binnen die verbanden delen we kennis en ervaringen, ook op het vlak van straatintimidatie.”
Foto: Vera Arsic/Pexels
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00