In de afgelopen100 jaar, zingt het kerkkoor van de St. Jozefparochie in Helmond  vrijwel onafgebroken tijdens de zondagse hoogmis, de Gregoriaanse gezangen. Het was de mis die op zondag altijd druk werd bezocht, omdat er ook soms kon worden mee gezongen. Wie van de leerlingen, die op de st.Jozefschool onderwijs kregen, heeft niet bij de st.Jozefzangertjes  mee gezongen. Een mooie herinnering uit mijn eigentijd op de st.Jozefschool in de jaren 50.  Als je dan bij Theo Driessen , oprichter van het st.Jozefkoor, in de klas zat of bij Hein Houet de organist van de kerk, dan zat je als er een huwelijksmis was of een begrafenis, altijd in het zangkoor, want beide heren moesten er dan ook bij zijn en gingen de leerlingen dus ook mee.

De Mis en Voorgangers

Met  de diverse koren uit Nederland, parochianen, genodigden en iedereen die interesse had om aanwezig te zijn, was op zaterdag 15 oktober om 12.00 uur in de St. Jozefkerk, waar de Missa cum Multitudine werd gevierd, een “ Mis met Velen”.  Deze heel speciale mis werd door vijf voorgangers gedaan. Dit waren pastoor E.Seidel, pater L van der Klauw, pastoor A. Smulders, pastoor W.Koopmans en kapelaan FH.Le.

De Koren

Er was een grote opkomst in de kerk en een honderdtal  zangers, van 9 gelijkgestemde Gregoriaanse kerkkoren uit Nederland,behalve het jubilerende st.Jozefkoor zelf en het gelegenheidskoor  Camillo uit Helmond, waren er Broederschap van de Sanghers uit  Mook, Sint Andries uit Nuenen, kerkkoor st. Willibrordus uit Deurne, mannenkoor Honorem Dei uit Schiedam, Interparochieel Mannenkoor uit Arnhem, Les Charteurs uit Uden en Petrus Banden Schola uit Venray. Zij  zongen te samen zowat het dak van de st.Jozefkerk.  Ook het st. Catharinagilde was aanwezig bij deze bijzondere viering.

Voor en na de H. Mis was er orgelspel. Tijdens de viering werd alles a capella gezongen en dus niet aangestuurd door orgelsignalen. Juist daardoor kon men de verbinding met elkaar beter horen en voelen, zodat ze in één taal hun gebed konden laten opklinken. Het gezamenlijk zingen van de 9 koren, klonk geweldig. De akoestiek in de st.Jozefkerk is geweldig en het klonk, als waande je je in een grote kathedraal, zo mooi.

Het Jubileumboek

Zaterdagmiddag was er een feestelijke bijeenkomst, met een heerlijke lunch in de Fonkel en daarna  werd ook het  speciale jubileumboek uitgereikt, dat voor deze gelegenheid was geschreven. Burgemeester Elly Blanksma was de eerste, die het boek in ontvangst mocht nemen en zij was er ook zeer mee ingenomen.  Hierna kregen nog 2 pastoors, die in het verleden de kerk hebben behoed voor sluiting, het boek overhandigd op het podium . Als ook de huidige pastoor Erik Seidel, werd verrast door het cadeau,  van dit mooie historische boek en werd  er in de zaal, aan het oudste lid van vanwege zijn 80 jarig lidmaatschap van het koor, persoonlijk het boek door de voorzitter overhandigd.

Het lijvige gebonden boek van 250 bladzijden met harde kaft en veel illustratiemateriaal heeft als titel gekregen: ‘Om het vuur brandend te houden’. Dirigent en schrijver van het boek Jos Leenen zegt erover:

“Het is meer geworden dan een beschrijving van het wel en wee van 100 jaar Sint Jozefkoor. Het gaat o.a. over D’n Bult in de twintiger jaren waar een vrijwel nieuwe molen plaats maakte voor een kerk en waar woningbouwvereniging De Hoop een wijk uit de grond stampte die jarenlang een voorbeeldfunctie vervulde voor ons land. De stormachtige ontwikkeling op het gebied van onderwijs in de St. Jozefparochie vanaf de jaren dertig. Kinderen uit Helmond, maakten furore in heel het land en braken na de Tweede Wereldoorlog internationaal door.”

“ En nu zingen we met 15 niet meer al te jonge zangers, toch nog elke zondag de hoogmis in de st.Jozefkerk. Om het vuur brandend te houden en omdat we het niet laten kunnen. Minder in aantal, maar niet minder in enthousiasme,” Het st.Jozefkoor kan met de viering van dit 100 jarig bestaan, terug zien op een geweldig mooie dag.  De inspanning die de organisatie van deze dag heeft gekost is enorm geweest, maar als je ziet hoe het allemaal verlopen is, mogen jullie allemaal zeer trots zijn over de geleverde prestatie.

Het prachtige jubileumboek“Om het vuur brandend te houden”,  is nog te bestellen via deze link of bij de Ganzeveer in het centrum.

jubileumboek 100 jaar Sint Jozefkoor Helmond

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 5 reacties

 1. Jan & Nellie Collombon Reply

  Dag Henk
  Het is een mooie en indrukwekkende reportage
  Groet. Jan

 2. Henny de Leeuwe-Kleijngeld Reply

  Wat een schitterende reportage zowel in woord als in beeld!

 3. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk. Wat een indrukwekkende, fantastische rapportage met veel folklore! Hartelijk dank hiervoor.

 4. Gerda van Melis Reply

  Via via heb ik jouw mooie collectie foto’s gezien van 100 jaar st. Jozefzangers.
  Zoals altijd een mooie serie herinneringen.

  Groetjes Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *