GGD Brabant-Zuidoost start vaccineren tegen gordelroos

Op 8 november 2022 start GGD Brabant-Zuidoost met het vaccineren tegen gordelroos op locatie Callenburgh in Helmond.

Eén op de vier mensen krijgt in zijn leven gordelroos. Gordelroos is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes die wordt veroorzaakt door het opnieuw actief worden van het waterpokkenvirus.  Mensen die ouder zijn dan 60 of mensen die minder weerstand hebben lopen vooral risico om gordelroos te krijgen. Je kunt jezelf beschermen door een vaccinatie tegen gordelroos.

Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Soms kan gordelroos ernstige complicaties geven (bijv. ontsteking van de aangezichtszenuw). Nadat de symptomen zijn verdwenen, kan iemand last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek.

Iemand kan gordelroos krijgen als hij eerder waterpokken heeft gehad. Dan blijft er altijd wat van het virus in het lichaam achter. Als de afweer minder is, kan het virus weer actief worden. Dan kan iemand gordelroos krijgen. Bij gordelroos zit het virus alleen in het vocht van de blaasjes. Het vocht uit de blaasjes is 1 tot 2 weken besmettelijk. De korstjes zijn niet meer besmettelijk.

Je kunt je laten vaccineren tegen gordelroos. Vanaf november 2022 kun je bij GGD Brabant-Zuidoost op locatie de Callenburgh in Helmond terecht voor de vaccinatie tegen gordelroos.

Voor deze vaccinatie, tegen betaling, maak je telefonisch een afspraak. Bel 088 0031 500. Meer informatie vind je op www.ggdbzo.nl/vaccinopmaat of op de website van het RIVM: www.rivm.nl/gordelroos.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. W.v.d.Wouw Reply

    Na een hele lange wachttijd aan de telefoon (NB ik was de eerstvolgende) en veel zoeken en vraagwerk door de telefoniste (totaal 18 minuten) kregen we te horen dat we alleen een telefonische consultafspraak met een verpleegkundige konden maken (in december) en pas daarna een afspraak voor gordelroosvaccinatie.
    Dit staat er allemaal niet bij op jullie site!
    Ik vind dit een tijdrovende en weinig klantvriendelijke aanpak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *