GGD beloont Helmondse jongeren die enquête invullen

Gemeente Helmond en de GGD roepen jongeren tussen de 16 en 25 jaar via Facebook op om een vragenlijst over mentale gezondheid in te vullen. Als dank voor het afronden van deze enquête maken de invullers ervan kans op een cadeaubon. Hoe zuiver is een vragenlijst waarvoor een beloning wordt uitgeloofd? Dit is Helmond sprak met woordvoerders van de gemeente en de GGD.

‘Hoe gaat het met je? Eén kort zinnetje waar zoveel op te antwoorden is. Gaat het oké of spelen er dingen in je leven die minder gaan? De GGD en wij zijn benieuwd hoe het met je gaat. Laat het weten!’ Zo opent de campagne op Facebook. Een woordvoerder van de gemeente beaamt dit: “Rondom deze campagne deelden we op de socials inderdaad het een en ander. Zodat zoveel mogelijk jongeren uit Helmond deelnemen aan de enquête.” Je vindt de enquête op de website www.jongerenmonitor.nl.

“De keuze voor een cadeaubon en de opvolging van het onderzoek door de GGD zijn keuzes vanuit de GGD”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Meer respondenten leiden natuurlijk tot meer data. Die data van de GGD gebruiken we binnen de gemeente om te zien wat de jongeren in onze gemeente nodig hebben.”

Prikkel
Het invullen van de vragenlijst kan lonend zijn. Want er zijn immers cadeaubonnen te winnen. Deze coupons zijn bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Een doelgroep die niet ongevoelig is voor een zakcentje of een prijs. Dat is dan ook precies de bedoeling, legt een GGD-woordvoerder uit. “Uit intern onderzoek bleek dat de kans op een beloning zeker bij jongvolwassenen een prikkel vormt om deel te nemen.”

Jongvolwassenen willen volgens de GGD best een vragenlijst van 10 tot 15 minuten invullen in ruil voor een tegenprestatie. “Bij deze doelgroep is een beloning twee tot drie keer zo belangrijk in de beslissing om mee te doen aan een onderzoek als bij 50-plussers. Zo proberen we ook moeilijker bereikbare groepen vertegenwoordigd te krijgen in het onderzoek”, verduidelijkt de woordvoerder.

Betrouwbaar
Hoe betrouwbaar is een enquête waarin met een beloning wordt geschermd? En hoe serieus moet je de gegeven antwoorden nemen. “We kunnen dit natuurlijk niet helemaal voorkomen”, vertelt de woordvoerder. “We nemen wel maatregelen om ‘misbruik’ te voorkomen en de kwaliteit van de data te waarborgen. Zo maakt de respondent pas kans op een cadeaubon als de vragenlijst volledig is voltooid. Mensen die de vragenlijst invullen kunnen dat ook maar één keer doen.”

Dubbele e-mailadressen of deelnemers maken volgens de GGD dus niet tweemaal zoveel kans op de cadeaubonnen. “Respondenten die bij vier of meer vragen bestaande uit meerdere items alleen het meest linker- of rechtervakje aanklikten, worden bestempeld als ‘fakers’. En die verwijderen we dan ook uit het databestand. Daarnaast doen we ook andere datakwaliteitschecks. En waar nodig ondernemen we aanvullende opschoningsstappen.”

Screenshot Facebook gemeente Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *