Gidi Maassen oprichtster scouting club Leonardus parochie

Gidi Maassen (95) is in 1945 op verzoek van de pastoor van de Leonardus parochie, gestart met het oprichten van een scouting club voor de parochie. Dit was het begin van scouting Leonardus.

Gidi is 95 jaar en woont al haar hele leven in Helmond. Ze is een ‘’echte Helmondse in hart en nieren’’ zoals ze zelf zegt. Toen ze 18 jaar was in 1945, net na de Tweede Wereld oorlog, vroeg de pastoor van de Leonardus parochie of ze een scouting club voor de parochie wilde oprichten. En dat deed ze. Gidi heeft het altijd enorm eervol gevonden dat zij hier deel van mocht uitmaken.

In de Leonardusparochie startten vlak na de Tweede Wereldoorlog twee jeugdverenigingen. De Sint Jorisgroep aangesloten bij de Verkenners van de Katholieke Jeugdbeweging en de Genoveva van Brabantgroep aangesloten bij de Nederlandse Gidsenbeweging. Deze verenigingen werden in de jaren daarna uitgebreid met welpen, senior-verkenners en kabouters (tegenwoordig Shanti-Welpen).

Gidi heeft vijf jaar voor scouting Leonardus klaar gestaan, tot haar 23e jaar. Ze heeft dit ervaren als een hele leuke tijd en deed dit met veel plezier. Gidi deed verschillende taken voor de scouting. Het belangrijkste was voor haar om de kinderen echt iets mee te geven. Gelijkheid en broederschap stonden daarbij ten alle tijden op een.

Gidi vond ook het plezier van de kinderen heel belangrijk. ‘’Ik vond het altijd zo leuk als ik weer bij de scouting kwam en dat die jongens dan allemaal zo aardig en blij waren’’ verteld ze. Gidi vond het dan ook maar niks als het allemaal te streng werd. ‘’Ik vond het altijd zo stom als die jongens allemaal zo strak op een rijtje moesten gaan staan. Dat kon allemaal veel losser vond ik. Ze moeten meer plezier maken. Dat is veel belangrijker en daar leren ze ook nog eens meer van. Dat heb ik dan ook echt geprobeerd erin te brengen bij de scouting’’

Thuis had Gidi nog enkele foto’s liggen uit haar tijd bij de scouting en het welpenhandboek uit 1945. Waar ze, zoals op de foto te zien is, heel wat doorheen heeft gebladerd. Gidi kijkt heel dankbaar en vol vreugde terug op haar tijd bij de scouting.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Fee van Riet - Redactie

Redactie DitisHelmond

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Aline van Stiphout Reply

  Wat ontzettend leuk dat mijn schoonmoeder zo in het zonnetje gezet is. Nog vitaal genoeg op deze.mooie leeftijd om dit soort herinneringen te kunnen delen. Dat verdient het om gekoesterd worden.

 2. Peter van Stiphout Reply

  Leuk om mijn moeder zo te zien genieten. Ook ons vader is ongeveer 5 jaar geleden in het
  zonnetje gezet voor het oprichten van de scouting
  Stiphout Jan Baloys samen met Win van den Heuvel en Ciro ?.

  http://www.janbaloys.nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *