Deze zondag, 5 februari, was er weer veel te zien bij Gluren bij de buren. Op veel plaatsen in Helmond werden de deuren open gezet om kennis te maken met allerlei soorten muziek. Van Balkan tot jazz en van rock tot ballads. Voor ieder wat wils.

Maar dit jaar was er ook een primeur: men kon dit jaar een kijkje nemen in de paaldans-studio van Loes Ceelen  in het Veka sportcentrum.

Als wijkreporter koos ik enkele adresjes uit in Brouwhuis en ging een kijkje nemen wat er allemaal speelde in  de wijk. Ik begon bij het vocal trio Cool it manny. Drie zangeressen en een pianist. Deze dames waren vriendinnen van elkaar en bekenden eerlijk aan het publiek dat zij elkaar tijdens de studie in Maastricht hadden ontmoet. Nu woonden zij allemaal in Deurne en hadden nog nooit live opgetreden voor publiek. Een primeurtje dus. Maar het klonk vanaf de eerste song tot het eind fantastisch. Soms een beetje jazzy en ook werd er een liedje in het Nederlands (van Toon Hermans) gezongen. Maar het klonk echt erg goed. Het applaus van het publiek was dan ook terecht. Trouwens, het was er wel gezellig druk in de grote huiskamer.

Mijn tweede bezoek was aan de studio van Loes. Een beetje afwachtend van wat ik moest verwachten, want meestal is er muziek en nu ineens een voorstelling van paaldansen. De studio van Loes is erg gezellig ingericht en baadt in het volle licht van buitenaf. Er werd mij verteld dat Loes ruim 80 danseressen les geeft en ze heeft dus ook enkele ervaren trainsters tot haar beschikking. Er zijn enkele variaties van het paaldansen en deze werden ook allemaal aan het publiek getoond. In het eerste optreden deden er ongeveer vijf danseressen mee die allemaal prachtig synchroon hun kunsten lieten zien. Er volgde een solo optreden van Loes zelf en het hoogtepunt was eigenlijk wel de paaldansoefening van twee dames wat eveneens een geweldig synchroon gezicht werd en vooral omdat de dames op een gegeven moment samen op 1 paal hun kunsten lieten zien. Tot slot een dame die het paaldansen een andere wending gaf door aan de paal te bewegen terwijl haar hand vast zat aan een band die hoog in de paal bevestigd was. Haar sierlijke draaien en rollen aan de band waren indrukwekkend. En ook hier weer een grandioos applaus van toch wel veel publiek.

Als laatste bezocht ik een solo artieste, Loes Ruland. Zij bespeelt diverse instrumenten, maar hield het vandaag bij de gitaar. Vrolijke ballads en af en toe een swinger zoals het nummer Fire van de Pointer Sisters. Het was een zangeres die tevens een groot kunstenares is. Haar prachtige schilderijen prijkten aan de muren van haar huiskamer. Maar zoals Loes opmerkte: muziek is voor mij alles. Ik kan gewoon niet zonder mijn gitaar. Door tijdgebrek kon ik helaas niet meerdere adressen bezoeken maar het is een feit dat deze editie van Gluren bij de Buren weer zeer geslaagd is geweest.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Foto’s Rick van de Berkmortel: Bgenda en Band305

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.