Goede start voor ‘Het Huis onder de Regenboog’

Stichting ‘Het Huis onder de Regenboog’ aan de Mierloseweg in Helmond heeft een goede start gemaakt. “Een fantastische start mogen we het wel noemen”, zegt Linda van de Mortel van de stichting. “Want na het eerste halfjaar blijkt dat er dringend behoefte was aan een adres waar mensen terecht kunnen met vragen of problemen op het vlak van LHBTIQ+.”

Transvrouw Linda van de Mortel is voor Dit is Helmond geen onbekende. Afgelopen jaar is ze als vrijwilliger gestart bij de omroep. Ze ondersteunt het zaterdagochtend-radioprogramma Dit is Helmond Actueel als gastvrouw. Dat programma krijgt per september een nieuwe naam: ‘Goeiemorgen Helmond’. Maar tegelijk is ze ook initiatiefnemer van de stichting Het Huis onder de Regenboog. Ze is enorm blij met de voortvarende start.

“Met name voor de transgendergemeenschap in onze regio merken wij veel terughoudendheid onder de betrokkenen”, vertelt Linda. “Meestal vanwege angst voor familie en reacties uit de directe omgeving.” Daarom heeft de stichting besloten om vanaf 2 september elke zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur een inloopmiddag te houden. “Hier kan iedereen terecht met vragen of een verhaal”, aldus Linda. “Je vindt er sowieso altijd een luisterend oor. Zo hopen wij het stigma rondom de gemeenschap weg te halen. Zodat iedereen kan zijn wie of wat men wil zijn. In een rustige en veilige omgeving.”

Start Boekenclub

Bovendien organiseert het Huis onder de Regenboog vanaf 3 oktober elke eerste dinsdag van de maand een Boekenclub, van 19.30 tot 21.30 uur. Linda: “Tijdens deze avonden bespreken we een vooraf geselecteerd boek dat gerelateerd is aan de LHBTIQ+ gemeenschap. Ook hiermee proberen we mensen uit hun schulp te halen en te helpen een weg te vinden in het dagelijks leven. Voor de boekenclub vragen wij mensen wel om zich vooraf even aan te melden via ons emailadres info@hethuisonderderegenboog.nl. Je kunt ook bellen op 06-478 648 94. Suggesties over een volgend boek zijn te allen tijde welkom!”

Huis onder de Regenboog

Het Huis onder de Regenboog wil een thuis zijn voor wie daar behoefte aan heeft. De stichting houdt kantoor in een markant winkelpand aan de Mierloseweg in Helmond. Op de gevel is een regenboog geschilderd. Onder deze regenboog vind je de ingang van de stichting. “Onze missie is dat we de gelijkwaardigheid van in eerste instantie LHBTIQ+ inwoners van Helmond en omstreken beschermen en bevorderen”, vervolgt Linda haar verhaal. “Daarnaast zijn we een informatiepunt op het brede gebied van LHBTIQ+. We werken voornamelijk met vrijwilligers die ingezet worden bij het ondersteunen van gender en het organiseren van activiteiten en lotgenotencontacten.”

De startgroep van stichting Het Huis onder de Regenboog (rechts: Linda van de Mortel)

Visie

De stichting zet zich onafhankelijk in voor een veilig werk- en leefklimaat voor LHBTIQ+ in de gemeente Helmond e.o. Dit doet zij vanuit gelijkwaardigheid, verbondenheid en deskundigheid. “Hierbij zoeken we uitdrukkelijk de samenwerking met bestaande structuren en instanties op het gebied van de regenboog, zoals COC en Trans”, besluit Linda.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *