De herdenking van de zestiende-eeuwse landschapsschilder Lucas Gassel krijgt in Helmond een nieuwe impuls. Met de opening van de Goeikes expositie, de herstart van het stadsprogramma en het omlijsten van de beste horecagelegenheden wordt het de zomer van Lucas Gassel in Helmond.

Dertien fotografen lieten zich inspireren door de Helmondse meester. Stadskunstenaar en initiatiefneemster Tahné Kleijn: ‘Het resultaat is twaalf inspirerende series waarbij onder andere ingegaan wordt op de reis die Gassel maakte van Helmond naar Brussel. Op de foto’s zie je middeleeuwse elementen die ook nu nog te vinden zijn in onze stad en Bijbelse taferelen, vertaald naar de 21e eeuw. De foto’s hangen door de hele stad en zijn onderdeel van een belevingsroute. “Hiermee spelen we op een creatieve manier in op de coronamaatregelen. Op gepaste afstand van elkaar brengen we een ode aan een kunstenaar die zelfs binnen een anderhalvemetersamenleving prima past.’

Lucas Revisted: Tentoonstelling in Museum Helmond

Centraal in het stadsprogramma staat de tentoonstelling ‘Lucas Gassel van Helmond, Meester van het landschap’ in Museum Helmond. In de Kunsthal komen schilderijen, tekeningen en prenten van de schilder weer thuis in de stad waar hij opgroeide. In de collectie komen bruiklenen uit de hele wereld samen: van België tot Spanje en van Mexico tot de Verenigde Staten. Met toestemming van alle bruikleengevers is het gelukt om alle werken langer te presenteren aan het publiek, tot en met 30 augustus 2020.

Helmond: stad om in te lijsten

De restaurants, cafés en terrassen van Helmond geven kleur en smaak aan het landschap van de stad van Lucas Gassel. Betty van de Walle, voorzitter van de Stichting Lucas Gassel: “Om de getroffen horecasector te steunen, hebben wij de mooiste plekken van de stad ingelijst. Bezoekers kunnen hun dagje uit in Helmond een gouden randje geven door een bezoek te brengen aan de eet- en drinkgelegenheden die zijn omrand met een gouden lijst.” De ondernemers die meedoen presenteren hun menu’s in Lucas Gasselstijl op schildersezels. Op de borden proef je het landschap van de meester-schilder en laat je al je zintuigen prikkelen met mooie gerechten uit stad en streek.  Een bijzonder initiatief is een culinaire Lucas Gassel-wandeling in samenwerking met drie Helmondse toprestaurants, waaronder sterrenrestaurant ‘De Rozario’.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Team DitisHelmond Toon van de Wijk

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *