Groene gevel bij parkeergarage Doorneind

Perkeergarage Doorneind is onlangs voorzien van zonnepanelen en zuinige ledverlichting. Afgelopen week is daar ook nog een groene gevel bijgekomen. Vandaag, vrijdag 2 oktober, hielp wethouder Gaby van den Waardenburg mee met het aanbrengen van de beplanting.

De duurzame gevel zorgt voor meer groen in het centrum van Helmond. Dat is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit, het verminderen van hittestress en het ontlasten van de riolering. Op de zogenoemde ‘wings’ die typerend zijn voor het bovenste parkeerdek van de garage, zijn 94 zonnepanelen aangebracht. De panelen zouden zo’n 25.000 kilowattuur per jaar aan energie op moeten wekken. Om te zorgen dat daarmee de garage volledig van stroom is te voorzien, zijn er ook stappen gezet om het energieverbruik flink te reduceren. De bestaande verlichting is vervangen door zuinige én slimme led armaturen met een dimbare regelaar sensor. Als er geen beweging van mensen of auto’s in de garage is, dan dimt de verlichting. In totaal gaat het om 274 armaturen die zo’n 80% minder energie verbruiken dan de oude verlichting.

Investeren in verduurzamen eigen gebouwen

Parkeergarage Doorneind is een goed voorbeeld van de stappen die gemeente Helmond wil zetten in het verduurzamen van haar eigen vastgoed.
Wethouder Gaby van den Waardenburg: “Als gemeente stimuleren wij inwoners en bedrijven om te investeren in verduurzaming van hun eigen panden. Dan moeten wijzelf ook het goede voorbeeld geven. Een duurzaam gebouw biedt ook meerwaarde voor de omgeving, bijvoorbeeld hier bij parkeergarage Doorneind waar diverse maatregelen zijn toegepast. Een mooie vervolgstap in de verduurzaming van ons eigen vastgoed!”

Klimaatbestendige gevel

De noord- en westgevel van de garage zijn voorzien van beplanting, in totaal ruim 300 vierkante meter. De plantjes zijn geplant in hangbakken aan de gevels die zijn voorzien van een zogenoemd plant care systeem. Dit computergestuurde bewateringsysteem werkt met sensoren die aangeven hoeveel water de planten moeten krijgen. Eén keer per jaar vindt onderhoud aan de planten plaats, zodat deze niet verwilderen.  De groene gevel is een stap in het ‘wapenen’ van de omgeving tegen extreem weer. Meer groen zorgt voor verkoeling en schaduw tijdens warme dagen. De planten houden water vast en ontlasten zo het riool tijdens hevige stortbuien. Ook draagt de beplanting bij aan een betere biodiversiteit en aan het vergroenen van het stadscentrum.

In 2020-2021 zijn middelen beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. De gemeente onderzoekt op dit moment welke van de eigen panden, zoals wijkgebouwen en gymzalen, prioriteit krijgen en geschikt zijn voor de aanleg van zonnepanelen, duurzame verwarming, groene daken/ gevels en/of ledverlichting. Voor het verduurzamen van sport- en onderwijsgebouwen zijn ook middelen beschikbaar gesteld in de begroting voor 2021-2022.

Foto: Dave van Hout

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *