Grôwt Hellemonds Diktee prooi voor Jet van de Broek

Jet van de Broek heeft vrijdagavond het Grôwt Hellemonds Diktee op haar naam geschreven. Zij behaalde met 79 van de maximaal 100 punten de beste score van de dertig deelnemers, Het dictee is een initiatief van Stichting Haw Ut Hellemonds samen met de bibliotheek Helmond-Peel. 

Hoge scores 

De einduitslag van het dictee werd een spannende aangelegenheid in de bibliotheek in Helmond. De scores waren hoog; nummer twee Luuk Grasveld behaalde 78 punten en Cor van de Moosdijk eindigde op de derde plaats met 77 punten. Mark Roest mocht de ‘poedelprijs’ in ontvangst nemen met de laagste score.

Helmondse taal verdwijnt

De humor van de Helmondse taal staat bovenaan, vertelde Jan-Pieter Klumpers, samensteller van het Grôwt Hellemonds Diktee. “Helaas is taal aan het verdwijnen. Vooral de schrijfwijze van het Helmonds wordt door velen als lastig ervaren”, aldus Klumpers. “Als Helmond groeit naar meer dan 100.000 inwoners zou onze ‘eigen taal’ ook gesproken moeten worden. Maar het echte Helmonds hoor je tegenwoordig alleen nog in de oude wijken en in verzorgingshuizen.”

Vijftig Helmondse woorden

Na de opening door Robin Verleisdonk, directeur van bibliotheek Helmond-Peel, lazen Jan-Pieter Klumpers, John van Lanen en Jan Terbeek vijftig woorden voor die door de deelnemers in de Helmondse taal opgeschreven moesten worden. Ze kregen in het Nederlands te horen wat de betekenis was. Na de pauze werden gezamenlijk de formulieren nagekeken en bleek dat de deelnemers het dictee best goed hadden gemaakt. De Helmondse taal schrijf je zoals je hem hoort. Dit varieert sterk met het spellingsboekje van Wim Daniels. 

Groot dictee der Nederlandse Taal

Zaterdag 25 november vertegenwoordigt bibliotheek Helmond-Peel onze provincie tijdens het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat live vanaf 11.00 uur op NPO-radio 1 wordt uitgezonden. Voor wie wil is er nog plaats in het team. Kijk daarvoor op de website van bibliotheek Helmond-Peel.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Ad Van den Broek Reply

    Een geweldige sfeervolle avond met veel dialoog en lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *