‘Heb het niet meer over zwakkeren’

Een van de initiatiefnemers van Helmond Toegankelijker is Ingrid Bakker. In een column reageert ze op het steeds vaker gebruikte woord ‘zwakkeren’. Volgens haar worden mensen met een beperking daar vaak mee aangeduid. “Dat voelt niet goed”, schrijft Ingrid. 

“Zwakkeren… steeds vaker lees en hoor ik dit woord voorbij komen. Zwakkeren, volgens (sociale) media, zijn dat mensen met ongeveer iedere beperking/handicap die bestaat… En dat voelt niet goed! Velen zijn niet zwak. Velen zijn juist ongelooflijk sterk. Die draaien hun leventje, met beperkingen en zeuren daar niet om.

Sterk moet je ook wel zijn trouwens, want van alle kanten worden mensen met handicap/beperking dermate tegengewerkt, dat ze wel moeten knokken, ook als ze dat niet willen. Knokken met betrekking tot hulp, hulpmiddelen, inkomen, regeltjes, wetjes, maar ook als ‘t gaat over ongelijkheden, vooroordelen, discriminatie en uitsluiting.

Heb je (eindelijk) een hulpmiddel, moet je weer vechten voor reparaties, aanpassingen of vervanging. Eerder regel dan uitzondering is, dat bij een defect aan hulpmiddelen (rolstoel, scootmobiel, aangepaste fiets, ga maar door) je dagen mag wachten tot iemand bij je thuis komt om hulp te bieden. Soms zelfs meer dan een week!

Reden zou zijn gebrek aan personeel. Ik denk: ‘geen prioriteit’. Bel je op vrijdag over een defect en wil je het weekend naar een afspraak, krijg je te horen: “Dat is uw probleem”. Maar naar een fietsenmaker of dergelijke gaan, mag ook niet volgens de regels. Bovendien, fietsenmakers beginnen er vaak ook niet aan.

Ik denk, als de beeldvorming veranderd over mensen met een handicap/beperking, ook deze zaken zullen veranderen. Wanneer iemand als zwak wordt gezien, wordt vaak gedacht dat degene vast ook geen boeiend leven heeft. En, ‘eye-opener’, ook mensen met een handicap/beperking hebben (of willen) een actief leven. We moeten af van de “achossie”-mentaliteit. We moeten kijken naar wat wel kan, en niet uitgaan van wat iemand “vast niet kan of heeft”.

Het VN-verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een handicap, gaat over meer dan overal naar binnen kunnen. Het gaat over gelijke behandeling, gelijke kansen. En dat kan alleen als we het niet meer hebben over zwakkeren. Maar over mensen!”

Ingrid Bakker

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Jel Reply

  Goed geschreven!
  We zijn niet zwak maar sterk ?
  En we hebben een leven waarin we keuke dingen doen,tenminste…..als de hulpmiddelen werken.
  Beperkt maar sterk!

 2. Ria Henskens Reply

  Men zou mensen in dienst kunnen nemen die alleen kleine storingen verhelpen, band reparatie, accu vervangen, ed zodat de monteurs,die daarvoor opgeleid zijn,de grotere en complexe reparatie kunnen doen , je zou arbeids gehandicapten hiervoor kunnen inzetten .

 3. Jel Reply

  Niks geen zwakkere maar juist super sterk.
  Het gevecht met je lijf,instanties en dan ook nog eens met de gemeente voor slechte hulpmiddelen dat zou menig volledig gezond mens niet eens trekken.
  We zijn niet zwak!
  We zijn sterk en proberen zoveel mogelijk uit ons leven te halen ondanks onze beperking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.