
Helder Helmond wil opheldering over gevolgen vertraging project MFSA De Braak
Helder Helmond wil van de gemeente weten wat er gedaan wordt aan de vertragingen die project MFSA De Braak oploopt. Oorspronkelijk zou het project afgelopen juli al opgeleverd moeten zijn, maar dat werd begin september. De aanleg van het veld liep enkele maanden vertraging op en staat nu gepland voor januari 2025. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat een mogelijke promotie van Helmond Sport de planning in de war gooide.
Helder Helmond wil van de gemeente weten waarom het project MFSA De Braak opnieuw vertraging oploopt. “De voornaamste reden is de keuze voor het hoofdveld. Er is uiteindelijk gekozen voor een hybride grasmat. Voordat deze beslissing genomen werd, zijn veel gesprekken gevoerd. Deze bijeenkomsten konden niet binnen de oorspronkelijke planning worden afgerond”, zo stelt de woordvoerder.
Promotie
De gemeente geeft aan “te hebben nagedacht” over een mogelijke promotie van Helmond Sport. Mocht de voetbalclub naar de Eredivisie gaan, is de gemeente daarop voorbereid. Daarom viel de keuze op een hybride grasmat: “Bij een keuze voor kunstgras zou er in het geval van een promotie een aanvullende investering van één tot anderhalf miljoen euro nodig zijn. De gemeente zou die meerkosten dan moeten dragen. Deze verplichting was mede reden voor ons om te kiezen voor een hybride grasmat.”
Verantwoordelijkheid
De politieke partij wil ook van de gemeente weten welke verantwoordelijkheid de huurders hebben voor het nakomen van hun verplichtingen binnen het afgesproken tijdsbestek. Verder wil Helder Helmond weten of er bijvoorbeeld consequenties aanzitten. Volgens de gemeente zijn die er zeker: “In de huurovereenkomst staan de verplichtingen tussen huurder en verhuurder beschreven. Vanzelfsprekend spreken we partijen aan op het nakomen van afspraken. Daarnaast kunnen partijen elkaar – in het kader van de campusovereenkomst – ook aanspreken op verplichtingen die ze tegenover elkaar hebben.”
Het projectteam stuurt volgens de woordvoerder “voortdurend” op planning en budget: “Hierover zijn regelmatig overleggen tussen het projectteam en de verantwoordelijke wethouders. Daarnaast publiceren we voor Campus De Braak tweemaal per jaar een voortgangsrapportage. In dit document toetsen we op het GOTICK principe, waar aspecten als geld en tijd belangrijke onderdelen van zijn.”
Maatregelen
De woordvoerder geeft aan dat leerpunten uit eerdere vertragingen binnen de gemeentelijke projecten getrokken zijn: “In het kader van Projectmatig werken voeren we na afloop van een project een evaluatie uit. De leerpunten die naar boven komen, delen we met betrokkenen uit de organisatie. Het informeren van de gemeenteraad gebeurt onder meer via een Raadsinformatiebrief of een bericht via de dagmail. Daarnaast is de gemeenteraad op verschillende momenten in een aparte sessie bijgepraat over het project.”
Rol gemeente
Een vraag die Helder Helmond bezighoudt, is welke maatregelen overwogen worden om vertragingen in de laatste fases van het project te voorkomen. Denk dan onder meer aan het afwerken van de tribunes en faciliteiten. De gemeente geeft aan dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen werkzaamheden van de gemeente en werkzaamheden van de gebruikers: “De aanleg van het hoofdveld is onze verantwoordelijkheid, omdat wij als gemeente de opdrachtgevende partij zijn. Ook in het kader van Veiligheid voeren wij nog een aantal werkzaamheden uit. Het is – wat betreft de overige onderdelen van de MFA – aan de gebruikers zelf om de benodigde inrichtingswerkzaamheden uit te voeren. De gemeente speelt daarin geen rol.”
Campusovereenkomst
De gemeente geeft aan dat zij toezicht houdt op de naleving van een tijdige uitvoering en planning: “Wij zetten ons voortdurend in om zo snel als mogelijk tot ingebruikname van de MFA te komen. Inmiddels sloten we hiertoe overeenkomsten, op basis waarvan we partijen aan kunnen spreken. Daarnaast maakten partijen met elkaar afspraken over de samenwerking in de campusovereenkomst.”
Gevolgen
Helder Helmond wil verder inzichtelijk hebben wat de gevolgen van een mogelijk uitstel van de stadionafbraak zijn. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor de aanleg van nieuwe velden voor SV de Braak? “Wij voeren momenteel met SV de Braak op bestuurlijk niveau het gesprek. Daarbij zetten we ons in om nadelige effecten voor hen zoveel als mogelijk te voorkomen”, aldus de gemeente.
Foto: Helder Helmond, met behulp van AI
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00