Zoals elk jaar, is nu voor de zeven en zeventigste keer herdacht dat Helmond werd bevrijd. Deze feestelijk viering en herdenking vindt  al jaren plaats in het Hortensiapark, bij het monument  van Joris en de Draak. Iedereen was er van harte uitgenodigd en velen hebben van de uitnodiging ook gebruik gemaakt. 

Het avondprogramma dat om half zeven begon,  werd met muziek opgeluisterd door het Harmonieorkest van het Helmonds Muziekcorps.

Zoals het ook al vele jaren een traditie is, staat de erewacht van veteranen in vol ornaat aangetreden onder leiding van de nieuwe voorganger  Wim Boonstra.

Het officiële deel van deze bevrijdingsviering werd gedaan door burgemeester Elly Blanksma.  Zij hield een mooie toespraak en ontstak hierna het bevrijdingsvuur, dat  een week geleden vanuit Meijel door lopers van HAC naar Helmond was gebracht.

Ook werd er door Ruben Raakt (Kemperman), nog een prachtig mooi gedicht voorgedragen. Burgemeester Elly Blanksma en wethouder Erik de Vries, legden de bloemen bij het monument van Joris en de Draak.

Er werd ook nog een bloemlegging  gedaan op deze altijd weer lege stoel op deze avond en bij het nieuwe veteranen Anjerperkje

Deze avond van de  feestelijk bevrijdingsviering, werd verder ook nog opgeluisterd door de Keiengalmers, die voor een sfeerverhoging zorgde.  Zij hadden een aantal liedjes die bij de aanwezigen aanspraken. Er werd dan ook hier en daar op de achtergrond meegezongen en geklapt.

Het was intussen al  aardig donker geworden in het Hortensiapark, waar door de nieuwe coronamaatregelen controles worden uitgevoerd. Hiervoor was veel hekwerk geplaatst door de organisatie, dat weer moest worden opgeruimd. Hiervoor had de organisatie de hulp gevraagd aan scouting, maar helaas, niemand had gereageerd. Misschien een tip voor volgend jaar. Die wil reageren kan dit doen bij de secretaris Gerard van de Weijer  gerardvandeweijer@gmail.com

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. p. van der Looij Reply

    Hallo Henk , weer een mooie reportage van een evenement in Helmond. Het is nu van groot belang dat we dit op gepaste wijze blijven herdenken en vieren in deze turbulente tijd.
    Succes met de komende reportages,

    Peter van der Looij.

  2. j.h.w van stiphout Reply

    goed dat we dit elk jaar herdenken, want vrijheid is onbetaalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.