Dit jaar kon men weer genieten van een evenement dat men vroeger kende als Artimond maar onder de naam Helmond Art Festival opnieuw werd georganiseerd.

Veel muziek en enkele beeldende kunstenaren en natuurlijk humor. Heel veel humor. Vooral voor de kinderen was het een groot feest. Op het Piet Blomplein stond Tante Tulp met haar vriendinnen muziek te maken en de kinderen enthousiast te maken voor de muziek. Het Kunstkwartier was aanwezig die ook enkele jeugdigen probeerde te interesseren voor de kunst. Wat muziek betreft kon je er niet omheen. Luide muziek van de mooi geklede Doe mar wa uit Bakel.

Pappa Dre liep er ook flink te blazen en verscheen op allerlei plaatsen in het Centrum. Natuurlijk waren de twee in het geel geklede vissers ook weer aanwezig, die de jeugd (maar ook volwassenen konden het niet laten om iets te snoepen) verleidden het snoepgoed van de hengels te happen. Er stond een duister figuur die met zware metalen voorwerpen aan het lassen was. Hij had zijn vrienden mee genomen. Woeste kerels in nog stoerdere kleding en maskers die rond liepen. Dan waren er natuurlijk de vrolijk uitziende marktkramen van kunstenaars en stichtingen die zich aan het publiek presenteerden. Zoals Terre des Hommes en diverse schilders en schilderessen.

Voor de kinderen stond er ook weer de behendigheid springtouwen op de Markt. Als je wilde kon je jouw springkunsten laten zien. Af en toe vloog er een muzikale bij voorbij die met enkele andere muzikanten de oren streelden met hun klanken. Maar het indrukwekkendste en ook emotionele (vanwege hun Japanse muziekklanken) waren wel de twee fantastische vlinders die van ruim 3 meter hoogte hun dansen uitvoerden en de kinderen verleidden om hun vingertopjes tegen de vingertopjes van de vlinders te tikken. Zo konden de vlinders voelen hoe lief en aardig de kinderen waren en zouden worden. Aangezien zij op stelten liepen waren er wel twee vrijwilligers bij om elke tegel en steentje te bekijken of er geen gaten of onregelmatigheden waren, want als de vlinders in zo’n gaatje of putje zouden stappen was de ellende niet te overzien.

Vooral tijdens de wandeling in de Elzaspassage moesten de charmante vlinders vaak bukken vanwege de laaghangende banners en borden. Maar alles liep gesmeerd. Aan het publiek en hun reacties te zien en te horen was het publiek zeer onder de indruk. En vooral de kinderen keken met veel verrassing naar de vlinders omhoog. Deze twee charmante vlinders waren onderdeel van het Sense theater en maakten al hun kostuums zelf en ook de prachtige geschminkte gezichten werden zelf gedaan. Het was dus niet verwonderlijk dat er heel veel foto’s gemaakt werden. Maar het was zeker: deze twee artiesten waren wel de publiekstrekker van het evenement. De wijkreporter was zeker onder de indruk en maakte het fotograferen spannender dan ooit.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Met dank aan Susan van Rooy van Sensetheater.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.