Helmond een van de ‘rookgemeentes’ van Brabant

Ruim 20 procent van de Helmonders rookt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en een analyse van die cijfers door gezondheidsplatform Voeding en Fitness. Daarmee is Helmond een van de ‘rookgemeentes’ van Noord-Brabant. De cijfers onthullen onder meer dat Sint-Michielsgestel de Noord-Brabantse gemeente is met de gezondste bevolking. Zowel mentaal als fysiek staat men er hier goed voor.

In de gemeente Sint-Michielsgestel beoordeelt 78 procent van de inwoners hun gezondheid als ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Dat is nog iets meer dan in Bernheze, waar ook meer dan driekwart van de inwoners in goede gezondheid zegt te verkeren. In Halderberge, dat onderaan de lijst staat, gaat het om 63 procent, net iets minder dan in Rucphen (64,2 procent).

Meeste overgewicht in Rucphen, Helmond ‘rookgemeente’

De slechtere gezondheid van Halderbergenaren kan grotendeels verklaard worden door het percentage inwoners met ernstig overgewicht. Ruim 20 procent van de inwoners van Halderberge valt in de categorie ‘obesitas’. In Rucphen ligt dit getal met 24,6 procent nog een stuk hoger. Verder valt op dat in de gemeenten Helmond, Tilburg en Halderberge meer dan 20 procent van de inwoners rookt. Inwoners van Boekel en Best roken daarentegen het minst (ruim 10 procent), terwijl ernstig overgewicht in Nuenen, Gerwen en Nederwetten het minst voorkomt (10,1 procent).

Grootste drinkers in Hilvarenbeek

Hilvarenbeek is dan weer de gemeente met het hoogste percentage overmatige drinkers. In deze gemeente drinkt 11,1 procent van de mensen te veel, nog net iets meer dan in Deurne en Oirschot. Overmatig wil zeggen: mannen drinken meer dan 21 glazen per week, vrouwen minimaal 14. Inwoners van Best en Altena kunnen juist het best maat houden. Hier drinkt net 5,5 procent van de inwoners te veel.

Boxtelaren bewegen het meest

Qua lichaamsbeweging springt de gemeente Boxtel er op een positieve manier uit: ruim de helft van de inwoners (50,7 procent) voldoet aan de beweegrichtlijn van het RIVM, wat betekent dat ze wekelijks minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen, verdeeld over meerdere dagen. Ook Waalre, Laarbeek en Vught scoren goed op dit vlak. Inwoners van Steenbergen en Rucphen bewegen daarentegen het minst.

Grotere kloof

Gezondheidsspecialist Marvin Grouw van Voeding en Fitness merkt op dat er mogelijk een toenemende kloof ontstaat tussen ‘gezondere’ en ‘minder gezonde’ gemeenten. Een eerder FNV-onderzoek dit jaar onthulde dat 40 procent van de mensen medische zorg vermijdt uit angst voor hoge kosten. In de lijst op voeding-en-fitness.nl is het mogelijk de gemeenten per onderwerp te sorteren.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *