Eindhoven en Helmond gaan samen, als eerste gemeentelijke partij in Nederland, aan de slag om in 2030 klimaatneutraal te worden.

Beide steden willen nog deze zomer een gezamenlijk klimaatcontract tekenen. De wethouders Rik Thijs van Eindhoven en Arno Bonte van Helmond, presenteerden woensdag hun plannen.

Daarin is vastgelegd wat er nog moet gebeuren voordat het gezamenlijke contract kan worden ondertekend.

Het klimaatcontract is een Europees idee, dat uitgaat van in totaal honderd Europese steden die in 2030 klimaatneutraal willen zijn. In ons land doen zes steden mee: Naast Eindhoven en Helmond, die als duostad optrekken, zijn dat nog Groningen, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

In gesprekken met onder meer inwoners, bedrijven en onderwijsinstellingen worden de komende acht maanden maatregelen en mogelijkheden uitgewerkt om de doelstelling in 2030 te kunnen halen. Beide steden moeten tegen die tijd fossielvrij, duurzaam en klimaatbestendig zijn.

Voor de zomer zijn er twee conferenties met inwoners, scholen en bedrijven over wat te doen. Tussendoor worden nog twee labs georganiseerd, waarvan het eerste in januari.

Daarin staat de vraag centraal welke doorbraken er nodig zijn om de doelen te halen. Bij het tweede lab moeten vervolgens concrete afspraken gemaakt worden. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.