Helmond gaat voor groen, Helmond wil Fairtrade

Voor het eind van 2021 wil de gemeente Helmond het label Fairtrade gemeente binnengehaald hebben. Een werkgroep, met daarin onder andere Jeanette Hendriks van Tiendas Diferentes en Mark van de Boogaard van de Deftige Aap, gaan aan de slag om dat label binnen te halen. 

“Om te voldoen aan de eisen moeten we een dossier aanleggen dat we overleggen aan Fairtrade Nederland”, legt Jeanette Hendriks uit. “Op dit moment zijn er 89 gemeentes door heel Nederland die het label hebben. Veertien daarvan zijn er in Brabant, het zou dus mooi zijn als Helmond de 90ste van Nederland kan worden en 15e van Brabant.” Mark van de Boogaard is met de Deftige Aap al druk bezig met het circulair ondernemen. “Het afval dat wij overhouden van het maken van onze bieren wordt als koeienvoer gebruikt, daarnaast zijn de suiker en melk die wij bij de koffie geven ook Fairtrade. In de toekomst komen er nog veel meer van dat soort dingen in de zaak.”

Coalitieakkoord

In 2018 besloot de gemeente al meer te willen gaan met Fairtrade en Global Goals (Dat zijn duurzame ontwikkelingen die de stad ‘groener’ moeten maken). Voor het huidige college van Burgemeester en Wethouders is dat dan ook een belangrijke zaak. “In het coalitieakkoord van 2018 hebben we dat als een van onze speerpunten gezet,” legt wethouder Cathalijne Dortmans uit. “Daarom is het voor ons ook erg belangrijk dat de werkgroep er nu mee aan de slag gaat.

Werkgroep

De werkgroep bestaat uit een vijftal personen, maar dat kan nog uitgebreid worden. “Als bedrijven of individuelen zich aan willen melden om mee te helpen in de werkgroep, of ze willen zich aansluiten bij het Fairtrade programma kunnen ze een E-mail sturen naar helmond@ftgg.nl”, zegt Jeanette Hendriks.

De werkgroep voert op dit moment nog geen gesprekken met de andere gemeentes. “Daar willen we zeker naar gaan kijken. Hun kennis en kunde kunnen wij gebruiken voor onze eigen plannen. Voornamelijk de gemeente Oss is er erg vooruitstrevend in.” Rond oktober willen de partijen meer duidelijkheid hebben over of de doelstelling behaald wordt.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *