Helmond: ‘Bovengemiddelde, hardnekkige veiligheidsproblematiek’

Vergeleken met drie steden die qua omvang en veiligheidsproblematiek min of meer vergelijkbaar zijn met Helmond (welke steden dat zijn is niet bekend) boekt de gemeente minder vooruitgang in het oplossen van het probleem. De gemeente geeft ook in vergelijking met die drie steden minder geld uit aan het veiligheidsbeleid. (Gemiddeld 24 euro per inwoner waar dat bij de andere steden op 57 euro ligt) Deze resultaten werden door het College van Burgemeester en Wethouders in een brief aan de gemeenteraad toegelicht. 

Het gespecialiseerde bureau Galan Groep heeft in opdracht van het college een quickscan (onderzoek) uitgevoerd om de effectiviteit van de aanpak van de gemeente te controleren en een vergelijking te trekken met de drie andere steden. Galan Groep moest vooral op twee vragen een antwoord zien te vinden: “Is onze investering in menskracht en middelen daarmee (de andere steden) vergelijkbaar? En bovenal: wat is nodig om het integrale veiligheidsbeleid toekomstbestendig te maken?”

Langdurige versterking nodig

“We moeten voortbouwen op de belangrijke stappen die al zijn gezet, zoals bijvoorbeeld het versterkingsprogramma Binnenstad-Oost. In de begroting van 2021 is al een bedrag van 3 ton gereserveerd voor extra handhavers en strategische adviescapaciteit. En in de interne organisatie zijn we de rol van veiligheid en naleving aan het verstevigen.” De komende tijd wil de gemeente er een flink aantal tanden bij zetten om voor een langdurige versterking te zorgen.

Dat willen ze gaan doen door middel van een meerjarenplan. Een concreet plan moet voor de zomervakantie aan de gemeenteraad gepresenteerd worden en daarin zal een onderbouwing zitten over wat er nodig is om de veiligheidsaanpak te versterken en de problematiek op te lossen.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Liam Toll

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *