Op maandag 10 mei 2021 is in het woonzorgcentra  Alphonsus in Mierlo-Hout, het nieuwe boek van de 100 stukskes  gepresenteerd. Na de inleiding door, Theo de Jong archeoloog en Ton Janssen voorzitter van de Heemkundekring Helmont, werd door wethouder Antoinette Maas het boek de 100 stukskes, opgehesen van de kraam met daarop uitgestald 100 stukskes. Hiermee was de al meerdere malen uitgestelde presentatie een feit. Hierna nam Antoinette Maas het woord en roemde het initiatief.   Het boek heeft betrekking op de vondsten die er werden gedaan op de oude vuilnisstortplaats aan de Houtse Parallelweg, toen die werd gesaneerd en opgeruimd.

Vuilnis stortplaats

Bij archeologie wordt vaak gedacht aan een heel ver verleden, maar dat hoeft helemaal niet. Archeologie kan ook van gisteren zijn. Zo ook de vuilstort van Helmond. In het verre verleden werd hier , aan de Houtse Parallelweg, mogelijk door bewoners van Mierlo-Hout  en het Haagje ( Helmond-West ) hun afval gestort. Het was een ongekende hoeveelheid  spul dat er is gevonden uit het vroegere dagelijkse leven. Onder leiding van onze stads archeoloog Theo de Jong werd die hele stortplaats overhoop gehaald  en kapotte flessen, huisraad in de vorm van pannen, potten speelgoed en veel ander spul kwam er uit.. Eierkolen, babyschoentjes, een fietsbelasting plaatje, leren voetbal, soldatenhelmen, tandenborstels, een kunstgebit met gouden draadje en vooral heel veel glas. Ruim duizend voorwerpen haalden stadsarcheoloog Theo de Jong en zijn collega’s van het Erfgoedhuis Eindhoven   in Helmond naar boven op een oude vuilstort aan de Houtse Parallelweg. Deze stille getuigen van het dagelijks leven tussen 1930 en 1957, het jaar waarin de stort werd gesloten.

Het boek

Het boek staat vol van afbeeldingen van de vondsten en verhalen van personen die er hun verhalen over vertellen. De samenstellers, Theo de Jong, Anja van den Akker en Piet van Den Boom, hebben er een mooi historisch naslagwerk van weten te maken. De Heemkundekring Helmont geeft in principe elk jaar een boek uit, zo ook dit boek wordt door hun uitgegeven. Al de leden van de Heemkundekring Helmont, krijgen dit boek gratis, bij hun lidmaatschap, aangeboden.

Dit bijzondere project “Helmond in 100 stukskes “, heeft in 2019 de “Grote Archeologie Prijs “in ontvangst mogen nemen.  Deze prijs heeft tot doel om een project te bekronen dat mensen echt inspireert met archeologie. Er is met dit project veel lokale en landelijke belangstelling geweest. Bovendien werd dit project in 2020, door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, genoemd als een van de voorbeelden voor het programma Faro..

Het boek “Helmond in 100 stukskes, vuilnis met verhalen “ is vanaf 10 mei 2021 verkrijgbaar bij boekhandel De Ganzenveer Oude Aa in Helmond. Ook kunt u het bestellen bij de Heemkundekring Helmont, via info@heemkundekringhelmont.nl De verkoopprijs van het boek bedraagt € 14,95.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk   

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 3 reacties

  1. j.h.w van stiphout Reply

    Hallo Henk

    mooie presentatie en foto’s. het is een mooi boek met verhalen.

    en zeker een prijs waard

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    Het is inderdaad een fraai boek. Dank voor de wederom fantastische rapportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *