Helmond houdt inleveractie steekwapens

De gemeente Helmond houdt in de Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober, een inleveractie van steek- en nepwapens. Iedereen kan dan anoniem en straffeloos zijn mes of nepwapen inleveren. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. In de periode voorafgaand aan de inleverweek start een campagne om hen bewust te maken van de risico’s van wapenbezit.  

Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen. Van stiletto‘s tot aardappelschilmesjes. Wie niet kan aantonen dat hij het voor zijn beroep moet gebruiken riskeert  een hoge boete. Burgemeester Elly Blanksma: “Regelmatig wordt onze samenleving opgeschrikt door een steekincident waarbij jongeren betrokken zijn. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Het bezit en gebruik van wapens kan zeer ernstige gevolgen hebben voor daders en slachtoffers. Vooral jongeren realiseren zich onvoldoende wat de risico’s zijn. Met deze campagne willen we dit duidelijk maken.”

Drop je knife anoniem bij het politiebureau

Helmond sluit zich met inleveractie aan bij de landelijke campagne ‘Drop je knife’. Iedereen kan anoniem een mes of steek- of nepwapen inleveren in de week van 11 tot en met 17 oktober. Dit kan bij het politiebureau in Helmond (Kasteeltraverse 101) op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 09.00 en 18.00 uur. Het bureau is te herkennen als inleverpunt door de poster die op het raam geplakt is. Het inleveren gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Wie iets inlevert loopt dus geen risico om bestraft te worden voor wapenbezit.

Week van de Veiligheid

De Week van de Veiligheid gaat op 11 oktober van start. In deze week brengt de gemeente het thema veiligheid extra onder de aandacht met verschillende activiteiten, waaronder deze inleveractie. Want iedereen moet in Helmond veilig kunnen wonen en werken. En daar kan iedereen op zijn manier een bijdrage aan leveren. Heel veel mensen en organisaties in Helmond doen dat ook. De gemeente werkt nauw samen met al die mensen: inwoners, ondernemers en andere veiligheidspartners, zoals de politie en het Openbaar Ministerie.

Landelijke actie

De inleveractie in de Week van de Veiligheid is onderdeel van een landelijke actie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM. Alle gemeenten konden zich hierbij aansluiten. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld, waaronder Helmond.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *