Kanovereniging HWC de Helmvaarders hield afgelopen weekend het grote Helmond International Tournament. Het toernooi is bij het grote publiek nog relatief onbekend. Maar binnen de kanopolosport is het inmiddels een evenement met internationale bekendheid en allure.

Kanopolo? Net als het jaarlijkse toernooi is ook deze sport nog relatief onbekend. En dat terwijl deze sport in meer dan vijftig landen wordt beoefend. Bovendien zijn er voor zowel clubs als landenteams internationale competities, waaronder EK’s en WK’s. Kanopolo is niet voor watjes: het is een fysiek zware, supersnelle en keiharde sport, waarbij het er regelmatig hard aan toe gaat. Twee teams van vijf spelers proberen in twee keer tien minuten zoveel mogelijk doelpunten te scoren in het doel van de tegenstander, dat twee meter boven het water hangt.

Snelheid
De wedstrijden starten met een ‘opsprint’, waarbij de bal midden in het ‘veld’ wordt gegooid en de snelste vaarder van elk team vanaf de achterlijn naar de bal sprint. Om zo voluit recht op elkaar af te sprinten, is lef nodig. Want je weet vrijwel zeker dat je elkaar hard gaat raken. Daarna is het een kwestie van snelheid. Heb je de bal in bezit, dan moet je deze binnen vijf seconden naar een medespeler gooien. Ook mag de tegenstander je omduwen als je balbezit hebt. Dus het is zaak om tempo in het spel te houden. Daarbij maken de lichte kayaks het gemakkelijker om snel te kunnen sprinten en draaien.

Internationale sportarena 
Afgelopen paasweekend veranderde het terrein van De Helmvaarders aan de Kanaaldijk Zuid Oost nabij sluis 8, in een ware internationale sport-arena. Op maar liefst negen wedstrijdvelden streden de deelnemende teams om de prijzen. En op de grasstrook langs het kanaal stonden diverse eet- en drinkgelegenheden, partytenten, tribunes, tentjes en campers. Ook was er livemuziek. Het mooie weer zorgde er mede voor dat veel bezoekers naar het terrein van de Helmvaarders togen en genoten van het kanopolo-spektakel, een kijksport bij uitstek.

Foto’s : Petra van Duppen

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.