Helmond komt met online hangplek voor de jeugd

Lokale ondernemers, stichtingen en de gemeente Helmond hebben een platform opgezet waar jongeren gratis workshops kunnen volgen om zo de coronatijd door te komen. Alle workshops zijn live en een aantal is ook in te zetten voor maatschappelijke stage. 

De komende 10 weken zullen er zeker 150 workshops gegeven worden. Op dit moment staat er al 84 hangouts online en de komende dagen worden dat er 103. “We hebben nog niet van alle hangouts alle gegevens vandaar dat sommige nog niet online staan,” legt initiatiefnemer Linda Haverkamp van Helmond Centrum uit. Samen met Geert Blenckers en wethouder Cathalijne Dortmans is zij rond de tafel gaan zitten om te kijken wat ze voor de jongeren en de lokale ondernemers konden betekenen. Uit dat gesprek ontstond het idee voor Helmond Hangout.

Geld vanuit de overheid

De gemeente krijgt vanuit de overheid geld om dingen te organiseren voor de jeugd in coronatijd. “Zo’n 40.000 euro van dat budget is gebruikt voor dit project”, zegt wethouder Dortmans. “Dat geld is gebruikt voor het bouwen van de website, maar ook een vergoeding voor de lokale ondernemers die de hangouts organiseren zodat ook zij er van kunnen profiteren.”

Jongeren

Elke partij die zich aanmeldt organiseert minimaal drie hangouts. Elke hangout duurt zo’n 30-60 minuten en is via ZOOM te volgen. Als jongeren zich aanmelden krijgen zij informatie hoe ze gebruik moeten maken van ZOOM om de live workshops te kunnen volgen. “Alle hangouts zijn gratis en de jongeren kunnen er zoveel volgen als zij zelf willen”, legt ondernemer Geert Blenckers uit. “Een aantal hangouts is ook te gebruiken voor uren voor de maatschappelijke stages die middelbare scholieren moeten lopen. Dat staat dan ook bij de desbetreffende hangouts aangegeven waar die regel voor geldt.”

Per workshop kunnen er zo’n 300 jongeren deelnemen. Er hoeft ook niets aangeschaft te worden om met bepaalde workshops mee te kunnen doen. “We hebben het doel dat ook al heb je niets, je kunt toch altijd meedoen. Het enige wat wel nodig is, is een apparaat waarmee je op ZOOM kunt. Dus een laptop, tablet, telefoon of vaste computer”, zegt Blenckers. Een aantal hangouts wordt gegeven door bekende stadsgenoten. Zo geeft sterrenchef Jermain de Rozario bijvoorbeeld een kookles, Nieky Holzken organiseert samen met zoon Geraldo een online kickboxclinic en verzorgen ook andere Helmondse sporthelden, zoals Bob de Voogd en Judith Meulendijks sport hangouts en gaat burgemeester Elly Blanksma virtueel in gesprek met jongeren.

De workshops zijn bedoeld voor jongeren tussen de 6 en 18 jaar oud.

Toekomst

De drie initiatiefnemers hoopt dat dit project ook na de coronatijd nog blijft bestaan. “We willen uiteindelijk verschillende pagina’s die er al zijn koppelen aan de Helmond Hangout”, legt wethouder Dortmans uit. “Op die manier kunnen we ook na coronatijd door blijven gaan en zoveel mogelijk jongeren bereiken.

De muzikale opening van Helmond Hangout is op 25 maart. Tijdens het lanceringsevent treden muziekartiesten en DJ’s digitaal op van 19:30-21:30 uur. Zondag 28 maart haalt Helmond Hangout BIZZEY naar Helmond toe met een liveoptreden en Q&A.

Alle informatie is te vinden op en aanmelden kan via de website van Helmond Hangout.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Josephus Reply

    We schrijven nu 02-04 … wel een beetje laat voor dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *