Helmond maakt werk van aanpak fietsendiefstallen

De gemeente Helmond gaat werk maken van de aanpak van fietsendiefstallen. Zo komen er goed bewaakte stallingen. Hiertoe besluit de gemeente nadat onlangs bekend werd dat het aantal diefstallen in de regio schrikbarend is toegenomen.

De gemeente Helmond gaat werk maken van de aanpak van fietsendiefstal in de stad. Voor het Helmondse College van B en W is de aanpak van fietsendiefstal een belangrijk aandachtspunt, zo meldde een woordvoerder van de gemeente vandaag aan de redactie van DitisHelmond. “Het is ook een onderwerp dat tijdens de Mobiliteitsvisie door Helmonders als speciaal onderwerp van zorg naar voren is gebracht.”

Bewaakte fietsenstallingen

“Wij pakken de komende jaren fietsendiefstal aan door goed bewaakte voorzieningen in het centrum te creëren”, aldus het College. “Daarbij gaat het om plekken waar mensen veilig hun fiets kunnen parkeren. Tegelijk stellen we een fietsparkeernorm in bij nieuwe woningbouw. Ook vragen wij aandacht bij de politie voor deze vorm van criminaliteit. Want als er meer toezicht is in de straat, wordt de pakkans voor dieven een stuk vergroot.”

Sterke toename

Het aantal fietsendiefstallen in de regio is de afgelopen jaren sterk toegenomen, zo meldde de politie onlangs. Landelijk zijn in 2022 bijna twee keer zoveel fietsen gestolen als in 2021. Volgens de politie en de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) zijn met name de duurdere elektrische fietsen gewild bij het dievengilde. Daarbij steeg het geclaimde bedrag per gestolen fiets van 1.900 euro in 2021 naar 2.000 euro vorig jaar, zo berekende de ANWB, veruit de grootste fietsverzekeraar in het land. Dat heeft ook effect op de hoogte van de polissen. Zo liggen ook de premies voor het verzekeren van je e-bike in Helmond fors hoog, vergeleken met de dorpen om ons heen.

Georganiseerde bendes

Bij de diefstallen betreft het vaak buitenlandse criminele organisaties, die bedrijfsmatig en op grote schaal (elektrische) fietsen stelen in Nederland. Deze fietsen verdwijnen zo snel de grens over, dat zelfs het plaatsen van een tracker op je fiets bijna geen zin heeft. Deze trackers worden bij het ontmantelen van de fiets namelijk vaak ontdekt. Daardoor komen slechts drie op de tien fietsen binnen een paar dagen terug bij de rechtmatige eigenaar.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 3 reacties

  1. Jos De Rooij Reply

    Het zou pas van inzicht en invoelend vermogen getuigen wanneer gemeente Helmond ook deze voorzieningen bij winkelcentra (WC) plaatst, zoals in WC de Bus. Juist daar worden veel fietsen gestolen.

  2. Dennis Reply

    Misschien snap ik het artikel verkeert, maar er staat dat de premie al 1000 euro is. Is dat voor een termijn van 10 jaar?
    Op de website van de ANWB kan men uitrekenen dat een verzekering voor een fiets van 3500 euro rond de 9 euro per maand is in Helmond. Dat is naar verhouding laag, aangezien je in Leeuwarden 22 euro p/m betaalt, en Rotterdam en Amsterdam rond de 15 euro.

  3. Jet Schepers Reply

    Hoop dat er in het nieuwe beleid ook meegenomen wordt, dat (een aantal stallingen) in de avond open blijven. Zal de horeca ook toejuichen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *