Helmond nadrukkelijk in beeld bij zoektocht locatie 24-uursvoorziening

Er wordt nadrukkelijk ook in de stad Helmond gezocht naar een locatie voor een 24-uursopvang. Dat bleek bij de presentatie van het voorlopige ontwerp 24-uursvoorziening voor inwoners met meervoudige complexe problematiek. Van de 50 personen in de Peelregio die het betreft, komt 85 procent uit Helmond. Ondanks tegenwerpingen vanuit de politiek, sloot wethouder Harrie van Dijk (Zorg& Welzijn) de mogelijkheid tot vestiging op een industrieterrein niet uit, gezien de goede ervaringen elders in het land.

De noodzaak tot het openen van een 24-uursvoorziening wordt politiek breed gedragen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de commissievergadering. Een punt van zorg blijft de locatie en dan met name het creëren van voldoende draagvlak op het moment dat er een locatie in beeld komt. Maarten Selten van D66 stelde dat NIMBY (Not In My Backyard) bij deze zoektocht geen verstorende factor mag zijn. “We zullen daadkracht moeten tonen”, aldus Selten. Van Dijk sloot hier bij aan. Hij zei niet vóóraf in gesprek te gaan met inwoners. Hij hoopt dat de raad als het zover is ‘haar rug recht zal houden’. De wethouder benadrukte nog maar eens dat hij ‘geen locatie in de lucht kan bouwen’.

Adviesraad

Het college was te rade gegaan bij de Adviesraad Sociaal Domein Helmond. Die kwam tot de conclusie dat spreiding over de stad van groot belang is. Daarnaast pleit zij voor kleine, sobere eenheden. Dit laatste om draagvlak in de samenleving te krijgen en te houden voor een dergelijke voorziening.

Van Dijk onderschreef ook het belang van spreiding over de stad. Volgens hem is rekening houden met wijken die al zwaar belast zijn, een van de eisen naar de zoektocht voor een geschikte locatie. Die wijken moeten worden ontzien.

Peelgemeenten

Joyce Willems-Kardol (VVD) benadrukte dat tijdige communicatie richting de stad van groot belang is. Ook zag zij de zoektocht naar een geschikte locatie liever uitgebreid naar de betrokken Peelgemeenten. “Dat Helmond de regie in handen heeft, wil nog niet zeggen dat alles hier in onze stad moet gebeuren. We moeten bij deze zoektocht dan ook niet praten over wijken, maar over gemeenten. Het is zaak de meest geschikte locatie te vinden”, aldus Willems-Kardol. Dit is voor de VVD aanleiding om een voorbehoud te maken. Het concept-ontwerp voor een 24-uursopvang wordt dan ook besproken tijdens de raadsvergadering van 14 december.

Aan de Bindersestraat is al jaren een opvang voor dak- en thuislozen. Mensen die in aanmerking komen voor 24-uursopvang horen daar eigenlijk niet, maar kunnen nu nergens anders terecht. (Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Els Reply

    Misschien is in Someren waar de laatste nonnen pas zijn vertrokken (witven)een mooie locatie voor deze mensen. Prikkelarm, hele mooie omgeving, veel rust en ruimte en bij overlast heeft niemand er last van en ook geen last van pottenkijkers. Dergelijke locatie zou perfect voor deze mensen zijn die recht hebben om ook op een mooie fijne plek te wonen. Zij kunnen zich niet of nauwelijks veranderen maar de omgeving waarin ze nu verblijven moet worden veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *