Helmond nationaal nieuws vanwege een dreigend gevaar

Helmond was voor even regionaal en nationaal nieuws afgelopen week. De overstroming van de Henri Dunant, beter bekend als ‘De Badkuip’ wist de grote nieuwszenders te bereiken. Omroep Brabant citeerde de gemeente zelfs die had gereageerd met dat ‘het onvermijdelijk is’ dat de Henri Dunanttunnel overstroomt bij hevige regenval. Maar moeten we er niet gewoon iets aan gaan doen?

Ik ben geen wetenschapper, ook heb ik er niet voor gestudeerd, maar er is één ding wat wij steeds vaker te horen krijgen: de natuur verandert. De aarde warmt sneller op dan we hadden voorzien en dit soort noodweer zoals afgelopen week gaan we steeds vaker zien. Het was niet de eerste keer dat ‘De Badkuip’ volliep en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn. De video’s van de overstromingen in Helmond gingen als een lopend vuurtje over sociale media. Auto’s die vast kwamen te zitten in het water onder de spoortunnel bij het centraal station; kanoën in de Henri Dunant; de straten die blank staan bij Boscotondo en het pas geopende Geukerspark dat meteen na de opening al schoongemaakt moest worden.

Eindhoven loste het ook op

Helmond is niet de enige stad die er last van heeft/had. Ook in Eindhoven kampten ze lange tijd met het probleem dat er bij zware regenval meerdere tunnels onder water kwamen te staan. Onder andere de Vestdijktunnel, Elisabethtunnel en de Boschdijktunnel. Bij die laatstgenoemde besloot de gemeente Eindhoven de putdeksels en het riool te vervangen om de extreme regenval aan te kunnen. En dat werkte, bij de eerst volgende extreme regenbui bleef de Boschdijktunnel volledig droog. Dus waarom zou dat in Helmond niet ook werken?

Het blijkt namelijk niet altijd effectief te zijn. In 2016 hadden ze in Eindhoven dezelfde truc ook al toegepast bij de Elisabethtunnel, maar die kwam een jaar later gewoon weer onder water te staan. Dat er bij extreme regenval overlast ontstaat, is te begrijpen, maar zo hoog als het water in de Henri Dunant stond is toch onacceptabel. Het nadeel voor de Henri Dunant is dan ook dat het, het laagste punt is voor Helmond. Als in Brouwhuis en Rijpelberg de rioleringen het niet meer aan kunnen, stroomt het richting de Henri Dunant om daar weer boven de grond te komen.

Heftig weer is een waarschuwing

Mensen in mijn omgeving zijn bang voor zwaar weer. Dan heb ik het niet over tornado’s of tsunami’s – dat hoopt niemand mee te maken – maar over onweer en zware regenval. Zelf heb ik daar niet zo’n moeite mee. Het tikken van de regen op de ruit is rustgevend en ook de donder en bliksem creëren bij mij een soort van rust. Maar ik zie wel in dat in heel hoge mate regenval en onweer zoals we afgelopen week hebben gehad, een soort waarschuwing is. Een waarschuwing dat de natuur het zwaar heeft.

Aan overstromingen kunnen we misschien weinig doen, maar aan het voorkomen van extreem weer wel.  Ik ben de toekomstige generatie die ook nog graag wil genieten van deze wereld en haar schoonheden. Maar als we op deze voet verder gaan en we steeds vaker en steeds hevigere onweersbuien gaan krijgen, blijft er weinig van deze aarde over. Laten we er dan ook met zijn allen voor gaan zorgen dat we de opwarming van de aarde tegengaan, zodat er nog vele generaties kunnen genieten van de aarde waarop wij nu leven.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.

Dit artikel heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *