Zaterdag was het een gedenkwaardige dag voor Helmond – Oost. Er werd een project van de ORO onthuld aan de Bestevaer.  Een project dat tot stand kon komen dankzij de samenwerking met De Cirkel, bs. De Goede Herder en de Praktijkschool: een zitbank, beplakt met duizenden mozaïeksteentjes,  ter herinnering aan de om het leven gebrachte mevrouw Mien Graveland en als teken tegen het zinloos geweld.  De onthulling vond plaats in het bijzijn van de familie van mevrouw Graveland en vertegenwoordigers van diverse instanties zoals de manager van de Rabobank Dymphy Stam, directeur van Woonpartners Peter van Heeswijk,  burgemeester Elly Blanksma en wethouder Nathalie van der Zanden.

Mede dankzij de spontane en vrijwillige medewerking van firma Panhuizen uit Deurne was er een mooi en rustiek plaatsje uitgezocht waar de bank zou komen te staan. Enkele meters van de woning waar Mevrouw Graveland woonde. Wijkbeheerder Huub Niessen en wijkraad voorzitter Wim van Lieshout waren zeer tevreden over de gang van zaken omtrent de onthulling.

Na enkele toespraken van de burgemeester en Woonpartners werd er een kunstwerk onthuld aan de muur van de doorgang van de ene straat naar de andere straat.  Zo werden er bij drie doorgangen drie kunstwerken onthuld.

Voordat zij het bankje onthulde, hield burgemeester Elly Blanksma een toespraak waarin zij verklaarde fel gekant te zijn tegen het zinloze geweld.  Nadat er enkele bloemstukken  werden neergelegd bij het bankje heeft de burgemeester  de onthulling verricht. Het bankje is beplakt met duizenden mozaïeksteentjes en  er zijn afbeeldingen van vogels, vlinders en bloemen te zien. Op de achterkant van het bankje staat een lieveheersbeestje, als teken tegen zinloos geweld.

Alles gebeurde in een emotionele stilte.  Enkele familieleden namen plaats op het bankje als eerbetoon aan de overleden Mien Graveland.

De laatste wandeling ging richting de Evertsenstraat waar het Repaircafé, De Cirkel, dansschool Unity Eight en Hart voor Minima zijn gevestigd. Ook hier werd er een korte toespraak  gehouden door Nathalie van der Zanden waarna zij  de naam van het pleintje onthulde. Daarna opende zij symbolisch  via een afstandbediening de grote poort die toegang gaf naar het pleintje.

Er volgde nog een dansdemonstratie door het kampioensteam van de dansschool en daarna werd er nog even nagepraat.

Het was een mooie, emotionele maar vooral een gedenkwaardige onthulling  van het bankje ter herinnering aan Mien Graveland. Een bankje waar iedereen kan plaatsnemen en nog even in gedachten kan stilstaan bij de zinloze dood van hun buurtgenoot.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *