Helmond op koers inzake gasloze aansluitingen

Ruim 14 procent van de Noord-Brabantse woningen en andere kleinverbruikers heeft geen gasaansluiting meer. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster op basis van data van de regionale netbeheerders. Helmond is een van de Brabantse gemeenten die het meest op koers liggen om de doelen te behalen, al zorgen warmtenetten voor een wat vertekend beeld.

Het landelijke doel is om in 2030 20 procent van de woningen van het gas af te hebben. Helmond, Tilburg en Breda zijn dat percentage – op papier – allang gepasseerd, Eindhoven zit er net onder. In Helmond heeft 23,6 procent van de woningen en andere kleingebruikers geen gasaansluiting meer; 13,6 procent in de gemeente Helmond is aangesloten op een warmtenet. In een gemeente als Son en Breugel stokt de teller daarentegen momenteel net boven de 4 procent. Terwijl nog eens 34 andere gemeenten in Brabant de 10 procent nog niet bereikt hebben.

Wijze van onderzoek
Aan de hand van de beschikbare open data van de regionale netbeheerders bepaalde Slimster het aantal gas- en elektra-aansluitingen per gemeente. Het delen van het aantal gasaansluitingen door het aantal woningen per gemeente zou voor een licht vertekend beeld kunnen zorgen. Want ongeveer 5 procent van de woningen (vooral oudere appartementencomplexen) maakt gebruik van zogenaamde blokverwarming.

In de praktijk heeft daarentegen wel vrijwel iedere woning een eigen elektriciteitsaansluiting. Daarom deelde Slimster het aantal gasaansluitingen door het aantal elektriciteitsaansluitingen, om het percentage woningen en andere kleinverbruikers zonder gasaansluiting per gemeente te berekenen.

Warmtenet lang niet altijd gasloos
Vooral in Tilburg en Breda, maar in mindere mate ook in Helmond, Eindhoven en Geertruidenberg, zijn veel woningen gekoppeld aan een warmtenet. Daardoor zijn zij ‘op papier’ van het gas af. In de praktijk betekent dat echter niet dat deze woningen ook daadwerkelijk geen gas meer gebruiken. De Warmtemonitor van het CBS uit 2019 laat zien dat voor zo’n 60 procent van de warmte in warmtenetten nog gas wordt gebruikt.

Warmtepomp populairst in Boekel
Kijkend naar de gemeenten zonder warmtenet zijn het Boekel en Etten-Leur die erbovenuit steken. Iets minder dan één op de zes woningen in deze gemeenten heeft geen gasaansluiting meer. Dat houdt in de praktijk in dat ze veelal dus elektrisch verwarmd worden door een warmtepomp. Een klein deel maakt (uitsluitend) gebruik van een hout- of pelletkachel. Boekel kwam overigens ook vorig jaar als Brabants winnaar uit de bus, toen Slimster onderzoek deed naar de zogeheten Eco-Electric Index, waarbij gemeenten werden beoordeeld op het percentage zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s.

Eerder van het gas af
Conform het Klimaatakkoord moeten in 2050 alle woningen en andere kleinverbruikers (zoals kleine winkels, kleine kantoren, cafés, sportkantines en bibliotheken) van het gas af zijn. Slimster onderzocht ook welke doelen gemeenten zichzelf stellen. Daaruit blijkt dat drie Brabantse gemeenten al eerder volledig aardgasvrij willen zijn. Breda heeft 2044 als stip aan de horizon gemarkeerd, Tilburg en Den Bosch mikken op 2045.

Hoeveel bespaar je? 
Momenteel kost het laten verwijderen van je gasaansluiting niets. Daar staat een besparing van een kleine 240 euro per jaar op de netbeheerkosten tegenover. Daarnaast vervallen ook de vaste leveringskosten die je nu betaalt aan je energieleverancier voor gas. Dat is gemiddeld nog eens ongeveer 100 euro. Maar de grootste kostenvermindering realiseer je door de overstap op elektrisch verwarmen. Slimster becijfert dat een warmtepomp een doorsnee huishouden op jaarbasis bijna 775 euro bespaart ten opzichte van een gasgestookte cv-ketel. Dit brengt de jaarlijkse besparing door het verwijderen van je gasaansluiting op 1.114 euro.

‘Binnen elf jaar’
De meest geïnstalleerde warmtepomp in Nederland is de lucht-water warmtepomp. Deze kost, inclusief installatie, gemiddeld 12.000 euro. Afgaande op de berekening van Slimster zou deze dus binnen elf jaar terug te verdienen zijn. “Houd er daarnaast ook rekening mee dat een warmtepomp deels draait op de stroom van je eigen zonnepanelen. Daarmee verminder je dus je terugleverkosten en speel je in op het einde van de salderingsregeling in 2027. Dat is dus nog een bijkomend voordeel specifiek voor zonnepaneeleigenaren”, vult Slimster-eigenaar Marco Schuurman aan.

Bekijk hier hoeveel Brabantse woningen en andere kleinverbruikers van het gas af zijn. 

Bron en foto: Slimster

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Dit is Helmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *