Helmond opnieuw kampioen bij de Oscaruitreiking voor kappers

Je kunt het gerust de Oscars voor de kappersbranche noemen: de Coiffure Awards. Kapsalon Avanti uit Helmond ging zondagavond opnieuw met een aantal prijzen aan de haal. Eigenaar Arjan Bevers won drie keer de award ‘Hairdresser of The Year’ waardoor hij nu in de ‘Hall Of Fame’ is beland en niet meer mee mag doen aan deze wedstrijd. Zijn pupil Indy de Kinderen nam de ‘Young Talent Award’ mee naar huis. “Niet gek toch voor een kapperszaak uit Helmond?”

Avanti werd genomineerd in alle categorieën die er te winnen zijn (dat zijn er negen. red). De Helmondse kapsalon ging opnieuw niet met lege handen naar huis. Dat went nooit, zegt Bevers: “PSV heeft vaak een kampioenschap gewonnen, maar die zijn ook blij met elke overwinning. Het blijft steeds een uitdaging om die award in de wacht te slepen. Eigenlijk wordt het steeds moeilijker, omdat de druk steeds groter wordt. Je moet jezelf telkens overtreffen. We zaten zondag in Hilversum voor de uitreiking van de awards en namen het op tegen kapsalons uit heel Nederland. Dan wint er toch een salon uit Helmond. Niet gek toch?”

De awards draaien niet alleen om wie het beste kan knippen, maar ook om haarmodefotografie. Dat is het zo mooi en creatief mogelijk in beeld brengen van een kapsel. “Je kunt het inderdaad met het creëren van een kunstwerk vergelijken. Er komt veel creativiteit bij kijken om een model te knippen en op een artistieke manier te fotograferen. De kunst is om krachtige gelaatstrekken verder te versterken en de juiste belichting te kiezen”, zegt Bevers.

Familie
Op het gebied van haarmodefotografie gooide De Kinderen hoge ogen, omdat ze voor een zwart-wit aanpak koos. Erg gedurfd, zegt Bevers: “Je kunt je dan niet verstoppen achter knalkleuren, maar moet echt vertrouwen op je artistieke inzicht en belichting. Het is naast knippen ook een kwestie van het uitzoeken van de beste fotograaf en het mooiste model. Dat is haar duidelijk gelukt.”

De kapsalon scoorde nog een award. Avanti won namelijk de tweede plek in de categorie ‘Team’. Een beloning voor de hechte samenwerking in de salon. Goed voor elkaar zorgen en samen de schouders eronder zetten, zijn volgens de eigenaar van Avanti de ingrediënten voor een goed team: “Het gaat erom dat je elkaar helpt en er bent als het nodig is. Ons team bestaat uit individuen die op één lijn liggen en de passie voor het kappersvak delen.” De Kinderen sluit zich daarbij aan: “Het leuke aan de mensen die bij Avanti werken, is dat ze elkaar respecteren en er voor elkaar zijn. Het voelt als een familie. Iedereen is bij elkaar betrokken en geïnteresseerd in elkaars wel en wee.”

De toekomst

De Kinderen werkt pas twee jaar bij Bevers en heeft nu al een ‘Young Talent Award’ in de wacht gesleept. Ze is blij met deze prijs, al vindt ze het nog onwerkelijk: “Ik kan het nog steeds niet bevatten. Ik ben blij met alle kansen die ik hier krijg en heb de basis van het vak hier geleerd.” Bevers is trots op zijn pupil:  “Zij belichaamt de toekomst van het vak. Haar manier van klanten benaderen en de wijze waarop ze knipt en de technieken die ze gebruikt: ik vind het heel interessant om te zien.”

Bevers zit jaren in het vak en zag veel veranderingen en ontwikkelingen in zijn werkveld voorbijkomen. De meest opvallende is de invloed van influencers: “In het verleden gingen klanten naar de kapper voor advies als het om haartrends ging. Dat is nu volledig omgedraaid. Nu komen mensen met een plaatje van een beroemdheid de kapsalon binnen en willen ze dat hun haar precies zo geknipt wordt. We zijn van trendsetters trendvolgers geworden eigenlijk.”

Trendvolgers
Er kan steeds meer op het gebied van haartrends beaamt De Kinderen: “Vroeger wilden jongeren bijvoorbeeld geen rode haren, omdat dit als een kapsel voor oudere vrouwen werd gezien. Als een popzangeres als Dua Lipa ineens haar haar in de verf doet, zie je ineens veel jonge meiden om hetzelfde kapsel vragen.”

Het winnen van de award levert naast naamsbekendheid ook extra klanten op. “We kregen in het verleden mensen uit Friesland, Amsterdam en Maastricht op bezoek die lazen dat we gewonnen hadden. Ze willen wel eens zien hoe goed we zijn”, besluit Bevers.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *