Helmond overweegt betalen grafrechten 1e generatie Molukkers

Sinds begin dit jaar heeft stichting Ain Ni Ain Helmond contact met de gemeente Helmond over grafrechten van de eerste generatie Molukkers in Helmond. De gemeente Helmond heeft onlangs aangegeven de grafrechten in de toekomst te willen betalen. De haalbaarheid vergt wel onderzoek. Momenteel worden kosten geïnventariseerd. Dit wordt in samenspraak gedaan met de Molukse stichting.

De meeste personen van de eerste generatie liggen op de rooms-katholieke begraafplaatsen in de gemeente Helmond (Leonardus en Molenstraat en Mierlo-Hout). Verder ligt er ook een ex-KNIL militair samen met zijn vrouw begraven op de protestantse begraafplaats in de Molenstraat.

Noël Silalahi van de stichting noemt het initiatief vanuit de gemeente een mooie toevoeging op de brief die burgemeester Elly Blanksma, samen met andere burgemeesters vanuit heel Nederland had ondertekend in het kader van de erkenning van het Moluks leed (Burgemeester Blanksma wil erkenning voor Molukkers – Ditishelmond.nl)

De reacties binnen de Molukse gemeenschap zijn variërend. Enkele mensen geven aan blij te zijn met het gebaar. ‘Beter laat dan nooit’,  wordt er dan gezegd. Daartegenover zijn er volgens Silalahi  enkelen die vinden dat de erkenning van de ex-KNIL militairen veel eerder plaats had moeten vinden. Dus niet na hun dood maar vóór hun dood.

De gemeente wacht momenteel op de reacties van de beheerders van de begraafplaatsen, in verband met de inventarisatie en de kosten.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.