Helmond pakt opkoperscontroles weer op

Zonder heler geen steler

 In de komende maanden pakken gemeente Helmond en de politie de controles op het opkopersregister opnieuw op. Handelaren die tweedehandsgoederen opkopen of verkopen zoals fietsen, metalen of sieraden, zijn verplicht zich in te schrijven als opkoper. Daarnaast moeten zij in een opkopersregister bijhouden welke goederen zijn in- en verkopen. Hierdoor kan makkelijker gecontroleerd worden of aangeboden tweedehands producten als gestolen geregistreerd staan. En zo wordt de pakkans van helers, inbrekers en veelplegers groter en wordt het steeds lastiger om gestolen goederen te verhandelen. Ook willen gemeente en politie de consument oproepen om hun goederen te registreren en te checken voor je iets tweedehands koopt. Want: ‘Zonder heler geen steler’. Zo wordt Helmond veiliger!

 De gemeente Helmond en de politie maakten afspraken over een integrale helingaanpak. De controles lagen ten tijde van corona een tijd stil maar worden vanaf nu weer opgepakt.

Stopheling.nl helpt woninginbraken terug te dringen

De website en de app www.stopheling.nl en het Digitaal Opkopers Register (DOR) helpen om heling te stoppen. www.stopheling.nl is een website van de politie die gekoppeld is aan een database van gestolen goederen. Consumenten kunnen via de website of de app zelf controleren of aangeboden tweedehands producten als gestolen geregistreerd staan bij de Nederlandse politie. Met de app kan men na het aantreffen van een gestolen goed meteen een melding bij de politie doen, zodat deze actie kan ondernemen. Hiermee wordt de afzetmarkt van gestolen goederen verkleind en daarmee hopelijk ook het aantal woninginbraken teruggedrongen.

Digitaal Opkopers Register voor ondernemers (DOR)

Helmondse opkopers krijgen de komende tijd informatie van de gemeente over het opkopersregister. Zij worden onder meer geattendeerd op de website www.stopheling.nl en de bijbehorende app. Volgens de wet moeten opkopers van tweedehands goederen hun ingekochte goederen registreren. Denk bij opkopers aan goudopkopers, telefoonwinkels, juweliers en pandjeshuizen. Om de opkopers het makkelijker te maken is het Digitaal Opkopers Register (DOR) ontwikkelend. Dit is de moderne variant van het papieren register, waarin het ook mogelijk blijft te registeren. Het systeem van het DOR checkt automatisch via een database van stopheling.nl of een ingevoerd serienummer als gestolen goed geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, gaat er een melding naar de politie. Die kan dan snel actie ondernemen. Doordat steeds meer opkopers zich registeren in het Digitaal Opkopers Register (DOR) wordt stopheling.nl steeds vollediger. Zo wordt het voor de steler moeilijker om gestolen goederen door te verkopen en dringen we de criminaliteit terug.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.