Helmond presenteert koopkrachtpakket van 10 miljoen euro

Helmond presenteert koopkrachtpakket van 10 miljoen euro

Door de hoge inflatie komen steeds meer inwoners, ondernemers en maatschappelijke
organisaties in de problemen.

De sterke stijging van de energiekosten, brandstofprijzen en de
prijzen in de supermarkt leidt ertoe dat meer mensen in toenemende mate moeite hebben om de
eindjes aan elkaar te knopen. Om dit aan te pakken wil de gemeente 10 miljoen euro vrijmaken. De
gemeenteraad neemt hierover op 10 november een besluit. Met dat geld financieren we
aanvullende regelingen om inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties de
komende maanden te ondersteunen in deze financieel zware tijd.

Vergoeding voor hoge energiekosten voor een grotere groep inwoners beschikbaar

De energietoeslag van 1300 euro is al een tijdje beschikbaar voor inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. We breiden dat uit tot 130% van het sociaal minimum. Voor mensen met een inkomen daar net boven, tot 150% van het sociaal minimum, is een aparte regeling beschikbaar waarbij als voorwaarde geldt dat men een variabel energiecontract heeft. Op www.helmond.nl kunnen inwoners zien of ze recht hebben op een vergoeding.

De vergoeding is een gift en hoeft niet terugbetaald te worden. Ook heeft het geen gevolgen voor eventuele toeslagen of uitkeringen. De vergoeding is vanaf 14 november aan te vragen. Om zo veel mogelijk inwoners te bereiken en te helpen bij het aanvragen van de vergoeding worden, vanaf 14 november op allerlei plaatsen in de stad spreekuren en koffiemomenten op straat georganiseerd.

Onze maatschappelijke partners en vrijwilligers informeren inwoners over de regelingen en ondersteunen bij het compleet maken van aanvragen zodat deze snel en eenvoudig beoordeeld en vervolgens uitbetaald kunnen worden. Op de website van de gemeente staat vanaf volgende week een overzicht waar en wanneer de spreekuren en koffiemomenten zijn. Aanvragen kunnen tot 31 december 2022 ingediend worden.

Wethouder Sociale Zaken Erik de Vries:

‘’De signalen die we uit de stad krijgen zijn zeer zorgelijk.

We zien dat veel inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties het water aan de lippen staat. Met de maatregelen die we nu nemen willen we snel verlichting bieden aan zo veel mogelijk mensen. Dat is hard nodig, want het zal voor velen een moeilijke winter worden. Samen met onze partners, zoals woningbouwcorporaties, Sociale Teams Helmond en LEVgroep, staan we vanaf 14 november klaar om zo laagdrempelig mogelijk te helpen.’’

Ondernemers en maatschappelijke organisaties

Naast maatregelen voor inwoners, zijn er ook regelingen voor ondernemers en maatschappelijke organisaties beschikbaar. Zo kunnen lokale ondernemers vanaf 14 november aanspraak maken op 1000 euro om te verduurzamen. Het Rijk is bezig met een pakket voor ondernemers, maar daarover is nog veel onduidelijk. We reserveren daarom 1 miljoen euro om aanvullend op het Rijk maatregelen te nemen. In de komende periode wordt in overleg met onze ondernemers gekeken waar behoefte aan is en hoe de beschikbare middelen het beste ingezet kunnen worden. Voor maatschappelijke organisaties komt meer subsidie beschikbaar. Daarnaast wordt er per organisatie gekeken naar een eventuele vergoeding voor
hogere energiekosten.

Voor alle drie de groepen wordt daarnaast op volle kracht ingezet op verduurzaming van woningen en ander vastgoed. Voor de iets langere termijn ligt daar de sleutel tot een lager energieverbruik. Immers, energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *