Helmond weert voormalig kopstuk motorclub Satudarah

De gemeente Helmond weert een voormalig kopstuk van de verboden motorclub Satudarah. David Tupan, een van de oprichters van de oorspronkelijk Molukse motorclub, zou zaterdagavond spreken in de oude City Sporthal bij de Christ for You kerk aan de Watermolenwal. Maar hij is daar niet welkom omdat zijn komst te laat is aangemeld.  Daarmee kan de veiligheid van de bijeenkomst niet worden gewaarborgd.

Willy Rahangmetan runt al vijf jaar de Christ for You kerk in Helmond. Ze vertelde afgelopen donderdag telefonisch dat David Tupan naar Helmond zou komen. “Tupan komt getuigen over zijn bekering tot God. Hij heeft het licht gezien en draagt dat uit in onze kerk. Eerder deed hij dat bijvoorbeeld in Leiden en Zwolle. Daar zijn nooit problemen geweest.”

Satudarah al verboden in 2020

Motorclub Satudarah werd in 2020 definitief in Nederland verboden en ontbonden. Dat gebeurde door de Hoge Raad, de hoogste rechtsinstantie in Nederland. Diverse rechtbanken hadden eerder al aangetoond dat er binnen de Satudarah-organisatie een ‘cultuur van geweld’ heerste. Leden van de club waren betrokken bij mishandeling, doodslag, poging tot moord, wapenbezit en drugscriminaliteit. Het logo van de club werd verboden en leden mochten niet meer samenkomen.

Willy Rahangmetan gaf donderdag toe dat ze de gemeente wat laat had benaderd over de bijeenkomst, maar dat ze niet de indruk had dat toestemming een probleem zou zijn. “Ik word nog teruggebeld door de ambtenaren van de afdeling vergunningen, die ik telefonisch heb gesproken. Ik geloof niet dat er een vergunning nodig is.”

De bijeenkomst van het voormalige kopstuk van Satudarah werd aangekondigd op deze poster.

Bijeenkomst verboden

In een schriftelijke reactie laat de gemeente nu weten: ‘Het betreft een bijeenkomst waarvoor geen vergunning verplicht is. Maar de bijeenkomst moet wel vier weken van tevoren gemeld worden. Dat is te laat gebeurd, waardoor er niet meer geanticipeerd kon worden op de grootte van de groep in relatie tot de veiligheid. Daarom mag deze bijeenkomst niet doorgaan.’

De gemeente lijkt mogelijke risico’s te willen vermijden door de bijeenkomst te cancelen. Volgens de verklaring ‘is er op dit moment geen informatie beschikbaar over motorrijders die naar Helmond komen in verband met deze bijeenkomst. We blijven dit verder wel monitoren.’

Willy Rahangmetan van Christ for You was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Sjors Reply

  De gemeente lijkt mogelijke risico’s te willen vermijden door de bijeenkomst te cancelen. Volgens de verklaring ‘is er op dit moment geen informatie beschikbaar over motorrijders die naar Helmond komen in verband met deze bijeenkomst. We blijven dit verder wel monitoren.’

  Hoe naief ben je als gemeente dat je denkt dat er leden van een motorclub (die overigens niet meer bestaat) afkomen om het woord van God te horen.

  Als ze even gegoogled hadden op youtube hadden gekeken dan had al die onzin om het te verbieden niet nodig geweest.

  18 augustus sprak Tupan met nog 2 ex criminilen ook in Noordwijk
  Groot success
  https://youtu.be/nTkwlEYyZ7E
  Maar ja ambtenaren he, liever lui dan moe helaas.

 2. Willy Reply

  Dank je wel Sjors voor jou reactie !

  God Blessings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *