Helmond wil nieuw plan om laaggeletterdheid tegen te gaan

De huidige aanpak van laaggeletterdheid in Helmond is volgens de gemeente niet genoeg. Er moeten dingen veranderen om de beheersing van de Nederlandse taal onder Helmonders te verbeteren. Op dinsdag 18 januari ging de opiniecommissie van de gemeenteraad in gesprek over het voorstel van een andere aanpak. De grootste verandering: wijkgericht te werk gaan.

Op dit moment dient het Taalhuis in de bibliotheek als centraal punt voor de gehele stad. De gemeente wil naar een wijkgerichte variant. Een aantal kernpunten daarvan zijn:

  • Vanuit lokaal netwerk, zelf organiserend, met ondersteuning van professionals
  • Zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie en doorstroom naar werk als doel, basisvaardigheden als pijler.
  • Leuk, praktisch, effectief aanbod. Maatwerk op locatie.
  • Verankering in bestaande initiatieven voor een duurzaam vervolg.
  • Een duurzame aanpak van NT1 (Nederlands als eerste taal) vraagt een lange termijn visie.
  • Integrale gezinsaanpak, met samenwerking binnen het sociaal domein.

Bijeenkomsten

Wethouder Cathalijne Dortmans wilde op 28 januari een bijeenkomst houden voor het bedrijfsleven om ook die sector te betrekken bij de aanpak. “Helaas door de coronamaatregelen zullen we dat moeten verplaatsen”, zei de wethouder in de vergadering. “We willen echt de bevlogenheid laten zien en dat is via een online bijeenkomst net wat lastiger.”

Meerdere commissieleden verzochten de wethouder of het mogelijk is instanties, bedrijven maar ook de gemeente zelf, te stimuleren om minder gebruik te maken van Engelse termen. “Uitverkoop in plaats van sale, korting in plaats van discount”, waren twee van de vele voorbeelden die door de commissie werden genoemd.

“Er lopen trajecten om ook naar onze eigen gemeentelijke website te kijken en dingen aan te passen om het gemakkelijker te maken”, vertelde wethouder Dortmans. De wethouder neemt alle inbreng van de commissie mee en zal mogelijk het plan nog aanpassen.

Op 25 januari bespreekt zij de aanpassingen met het College van Burgemeester en Wethouders waarna het op 15 februari nog langs de adviescommissie moet. Een week later neemt de gemeenteraad een beslissing over het plan van aanpak laaggeletterdheid.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.