Helmonder Perry Vermeulen fietst ‘door WOII’

De Helmondse publicist Perry Vermeulen fietst in de maanden juli en augustus op zijn mountainbike 1000 kilometer door de provincie heen. In een shirt van Death Valley de Peel/Museum klok & Peel doet hij belangrijke punten uit de Tweede Wereldoorlog aan. 

Als training fietste geschiedenisliefhebber Perry Vermeulen in de afgelopen maanden al langs enkele plekken die in de oorlog belangrijk zijn geweest. Die staan opgenomen in fietsroutes van het project Death Valley De Peel. Dat project bestaat uit meerdere routes die in het kader van ’75 jaar vrijheid’ ontwikkeld zijn door vrijwilligers van Museum Klok & Peel in samenwerking met andere organisaties.

De dramatische verhalen die Vermeulen las tijdens die ritjes, inspireerden hem om dieper in de provinciale oorlogshistorie te duiken. Hij besloot dit coronajaar niet op vakantie te gaan naar Frankrijk, maar in plaats daarvan 1000 kilometer te fietsen langs zogenaamde ‘oorlogssites’ in heel Brabant en daarvan verslag te doen op zijn website. Voor Museum Klok & Peel aanleiding om samenwerking te zoeken. Het museum hoopt dat mensen het voorbeeld van Perry volgen en deze vakantie ook de oorlogsroute van Death Valley De Peel gaan fietsen. De wederzijdse promotie is intussen beklonken met de overhandiging van een speciaal ontworpen wielershirt in Museum Klok & Peel.

Museum als uitgangsbasis

Het museum aan de Ostaderstraat in Asten is met zijn fietsservicestation (oplaadstations en fietspomp) en museumcafé een prima uitvalsbasis of een uitgelezen halteplaats voor Death Valley De Peel-fietstochten. In het museum zijn deze zomer maar liefst drie exposities rond het thema ’75 jaar vrijheid’ te zien.

Perry Vermeulen heeft intussen zijn eerste kilometers in Zuidoost-Brabant gemaakt met een proloog in Vlierden (Museum Oorlog & Zo van Wils Verberne) en met een tocht vol oorlogssites rondom de Grote Peel. Vanaf nu kan het publiek hem in ook elders in Brabant tegenkomen. De verhalen van Perry Vermeulen zijn te volgen via www.deathvalleydepeel.nl/activiteiten en via de site www.perryvermeulen.nl

Foto: Perry Vermeulen neemt zijn promotie wielershirt in ontvangst uit handen van Piet Snijders (auteur/vrijwilliger) en Jeanette Hartjes (vrijwilliger) bij startpunt Museum Klok & Peel.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Liam Toll

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *