Helmonders kunnen meedoen in de digitale wereld

De wereld wordt steeds digitaler, ook in Helmond. Dit zorgt voor kansen om te komen tot een slimmer, duurzamer en socialer Helmond. Inwoners kunnen bijvoorbeeld digitaal een baan vinden, een opleiding volgen, langer thuis blijven wonen als ze ouder en meer hulpbehoevend worden en makkelijk op de hoogte blijven van actuele informatie uit de wijk.

Digitale toegang is door de coronacrisis, nog meer een belangrijke levensbehoefte geworden. Maar sommige Helmonders kunnen deze ontwikkelingen niet bijhouden. De gemeente Helmond vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de online samenleving: dat noemen ze digitale inclusie. Om dit te bereiken, is het Actieplan Digitale Inclusie opgesteld.

De gemeente Helmond werkt actief aan de slimme stad van nu én van de toekomst. Maar in een wereld die steeds digitaler wordt, is er een ‘digitale kloof’ ontstaan tussen mensen die profiteren van digitale technologie, omdat ze weten wat hier de kansen en risico’s van zijn, en mensen die dit niet kunnen. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders tussen de 16 en 75 jaar heeft een laag niveau van internetvaardigheden. Daarnaast hebben 1,2 miljoen Nederlanders het internet nog nooit gebruikt. Door de corona-crisis gaan zaken nog meer digitaal dan ervoor. Hierdoor wordt digitale inclusie (mensen met een digitaal gebrek erbij betrekken) steeds belangrijker.

Actieplan

Om te werken aan digitale inclusie, is het Actieplan Digitale Inclusie opgesteld. Zo wil de gemeente dat inwoners hun internet vaardigheden kunnen verbeteren, en weten hoe ze dit kunnen doen. Daarbij moeten mensen toegang hebben tot een internetverbinding en bijvoorbeeld beschikken over een laptop en moeten digitale toepassingen optimaal toegankelijk zijn. Zo zorgt de gemeente ervoor dat glasvezel voor iedereen beschikbaar is en is de gemeentelijke website gebruiksvriendelijk voor alle inwoners. Daarnaast is het ook belangrijk dat mensen weten wat de mogelijkheden zijn van digitale toepassingen en wat de eventuele risico’s zijn. Daarom is één van de acties uit het Actieplan een campagne over privacy-instellingen gericht op jongeren. Ook een project om ouderen toegankelijk  in de wijk informatie te geven over digitale mogelijkheden is onderdeel van het plan.

Wethouder Cathalijne Dortmans (Digitale Stad): ‘’We willen ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale wereld. Juist nu in deze coronatijd, omdat in deze crisis veel alleen online kan. De afgelopen jaren hebben we op dat vlak mooie stappen gezet, maar dat willen we uitbouwen. Daarom hebben we het Actieplan Digitale Inclusie opgesteld. Hiermee bieden we mensen die nog wat hulp kunnen gebruiken bij de steeds digitalere wereld een zetje in de rug.’’

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Jurre Sampers

Stagiaire DitisHelmond Mijn grootste droom is schrijver worden. Mijn grootste doel is een boek te kunnen uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *