Helmonds centrum voor één dag ‘voetbalstadion’

Afgelopen zondag stond de Helmondse Markt in het teken van het Straatvoetbaltoernooi. Veel teams uit Helmond deden mee aan het door Jibb+ en Jongerenwerk Helmond georganiseerde evenement.

De organisatoren hadden het razend druk met inschrijvingen controleren, redigeren en organiseren. Voor het toernooi had men een vijftal ‘voetbalveldjes’ ingericht. Op die plekken streden de teams, elk bestaande uit drie spelers en een eventuele keeper, tegen elkaar om de bekers. Uiteraard mocht het gezonde “Blikkie” van Jibb+ ‘gezond eten en drinken’ niet ontbreken. Blikkie is een kleine caravan, waar een medewerker van Jibb+ flessen water en lekkere fruithapjes uitdeelde aan iedereen die er trek in had.

Eén scheidsrechter

De jonge spelers hadden er echt zin in. Ongeduldig trappelend stonden zij ruim voor de aanvang van hun wedstrijden klaar bij de ingang van hun speelveld. Zodra de jongens- en meidenteams het speelveld betraden, keek men nieuwsgierig naar de gekozen scheidsrechter. Meestal betrof het hier een leeftijdsgenoot, want er liep maar één scheidsrechter in het zwart rond: André de Graaf, een echte KNVB-scheidsrechter, die al vanaf het eerste jaar fluit bij het toernooi. Dit jaar vierde André zijn 10-jarig jubileum (eigenlijk 12-jarig, maar corona gooide tot tweemaal toe roet in het eten).

Geen keepster nodig

Rondom de speelveldjes stond het vol met publiek, veelal ouders, opa’s en oma’s. Veel fanatieke vaders moedigden hun kinderen aan en deden alle moeite om tactieken toe te roepen. Al waren ze bijna niet te verstaan vanwege het schreeuwen van de spelers en de muziek. Op een gegeven moment betrad een meisjesteam het veld met maar drie speelsters. Op mijn vraag waar hun keepster was, antwoordden ze lachend dat zij die niet nodig hadden. Want waren ze daarmee in het nadeel? Integendeel. De meiden scoorden aan de lopende band en hun tegenstanders hadden niets in te brengen. Tussen de wedstrijden door werden de prijzen uitgereikt voor de teams die al uitgespeeld waren.

Graffiti workshops

Voor degene die er zin in hadden of niet speelden, was er in een andere hoek op de Markt een stuk terrein afgebakend. Hier konden belangstellenden zich uitleven met een graffiti workshop. Ook hier bleek genoeg animo voor te zijn, zodat de begeleider van de workshop het aardig druk had.

Kortom, het Straatvoetbaltoernooi Helmond was ook dit jaar weer een zeer geslaagd evenement.

Verslag: Hans Choufoer

Fotografie: Petra van Duppen en Hans Choufoer.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *