De grote gezinnen van vroeger, die zie je tegenwoordig niet meer zo vaak. Maar in Mierlo-Hout is nog zo’n  groot gezin. Met z’n elven vieren ze carnaval: pa, ma en negen kinderen.

Druk

Het is een gezellige, levendige sfeer als ik bij de familie Wennink op visite ga. Kinderen op de bank, kinderen op de speelmat en kinderen aan tafel. Op de arm heeft moeder Maaike nog een baby die een flesje krijgt en twee tieners komen van boven even kijken wie er op visite komt: wat een warm onthaal.

Vanuit Gelderland zijn Moeder Maaike en vader Sebastiaan naar Helmond gekomen. Hun oudste zoon is in Zutphen geboren. Toen hadden ze nog helemaal niks met het carnaval.

Carnavalsvereniging

Eenmaal in Helmond gevestigd, kregen de kinderen interesse in carnaval: dochter Brechtje wilde graag dansen in de dansgarde van de carnavalsvereniging de Houtse Kluppels. De andere kinderen volgden hun zus in het enthousiasme voor carnaval. Er kwamen kinderen in de Kinderraad van Elf. Dochter Fleur werd vorstin en later  de allereerste carnavalsprinses voor de jeugd. Zoon Mees is dit jaar tot jeugdvorst benoemd, en zoon Polle is lid van de raad van elf. Deze kinderen hoeven geen carnavalskostuum, want die krijgen de originele pakjes en steek van de vereniging aan. Maar, voor de anderen is er op zolder een grote hoeveelheid carnavalskleding om uit te kiezen. De oudste telg kiest inmiddels ook een deel zijn eigen weg en gaat ook met vrienden in de stad carnaval vieren.

De kinderen weten niet anders dan dat ze met zijn allen feest vieren. Het is vanzelfsprekend voor hen: “Het is gewoon leuk,” lachen ze. “Ja, lekker dansen!”roept een van de kleintjes.

Soms gaat het gezin met de bakfiets naar de optocht of er gaan verschillende kinderwagens mee.

Eentje drinken

Komen papa en mama nog wel aan een biertje of wijntje toe?

“Zolang de kinderen het leuk hebben, zijn de ouders ook meestal tevreden. Er wordt wel een biertje of wijntje gedronken, maar altijd blijft er iemand alert om voor de kinderen te zorgen. We zijn ook geen echte drinkers”, leggen de ouders uit.

Fulltime job

Of papa en mama nog ergens anders aan toe komen dan zorgen voor hun kroost?

Het is haast onvoorstelbaar maar beide ouders vinden ook nog tijd om te werken: papa volgt een studie om als gastouder te mogen werken en oefent dagelijks met de eigen kinderen. Mama runt een gastouderbureau. Als papa Sebastiaan klaar is met de studie, gaat hij de gastouder taak overnemen, zodat mama Maaike fulltime in haar eigen gastouderbureau kan gaan werken.

Wat je met je hart doet…

“We houden nu eenmaal van kinderen. We vinden het vanzelfsprekend altijd met hen bezig te zijn.  En wat je met je hart doet, dat kost geen moeite. Dat doe je graag.

We gaan er deze carnaval weer een mooi feest van maken,” aldus vader Sebastiaan.

Foto’s: Maaike Wennink.

Carnaval Helmonds gezin viert met negen kinderen carnaval

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Joos van Stiphout

Joos van Stiphout: Een stevige vastbesloten dame met een klein hartje en meestal een iets te grote waffel. Goedlachs, maar ook vaak serieus. Een caretaker pur sang. Verslaggever bij Ditisonzewijk Helmond en DIOW TV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *